0 kom
Košarica je prazna
0
Patentirani postupak

Konzerviranje pasteriziranjem u WECK® staklenci

Objavljeno: 17.10.2017.

Osnovni princip i funkcioniranje konzerviranja pasteriziranjem u WECK® staklenkama 

 

 

 

Uobičajeno i prirodno kvarenje voća, povrća i mesa uzrokuju mikroorganizmi koji se nalaze u zraku i prisutni su i u samim namirnicama. Tijekom konzerviranja mikroorganizmi u staklenci ugibaju. Tijekom zagrijavanja staklenke stvara se nadtlak. Stakleni poklopac, gumeni prsten i držači funkcioniraju kao tlačni ventil, ispuštaju zrak, paru i u konačnici tekućine iz staklenke, a pritom ništa ne može ući, ni zrak, ni voda u kojoj se staklenka kuha (slika 1).

Tijekom hlađenja u staklenci nastaje vakuum. Držači su sada suvišni i moraju se maknuti (slika 2). Sada možete provjeriti jesu li staklenke zatvorene. Ako se sadržaj pokvari, ugljikov dioksid podići će stakleni poklopac. To jasan znak zahvaljujući kojemu se nećete dogoditi da pojedete pokvarenu hranu.

 

WECK®- postupak konzerviranja pasteriziranjem

  • Napunite staklenku približno 2 cm od ruba. (slika 1)
  • Okrenite stakleni poklopac tako da natpis i jagodica WECK® gledaju prema gore.  (slika 2)
  • Ponovno okrenite stakleni poklopac i na staklenku stavite gumeni prsten. (slika 3)
  • Zatvorite poklopac s dva držača. (slika 4)
  • Tijekom kuhanja najviša staklenka mora biti potpuno uronjena u vodu. (slika 5)
  • Gumeni prsten (brtva) sprječava ulazak vode tijekom kuhanja. Nakon kuhanja skinite držače. Ako je staklenka dobro zatvorena, kuhanje (konzerviranje/pasteriziranje) je bilo uspješno, a sadržaj je siguran.

Savjeti

  1. Čistoća je ključna. Staklenke i poklopac prije korištenja isprati vrućom vodom, gumene brtve kratko pokuhati u vrućoj vodi sa malo octa. Prije zatvaranja odstranite sve mrlje sa ruba staklenke nastale pri punjenju hrane.
  2. Ne koristite istrošene brtve. Provjerite da li su vam staklenke, poklopaci ili kleme oštećene.
  3. Izbjegavajte razlike u temperaturi: hlade staklenke stavljaje u hladnu vodu, tople napunjene staklenke u toplu vodu. Nakon pasteriziranja vruće staklenke odložiti toplu podlogu.
  4. Zaštitite zimnicu od diretnog sunca, najbolje čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
  5. Pridržavajte se točno recepta, vremena pasteriziranja i preporučene temperature.
  6. WECK® idealne su za: pasteriziranje voća, povrća, sirupa, marmelade, gotovih jela i kolača. 
  7. Načete staklenke zatvoriti WECK®plastičnim poklopcima, čuvati u hladnjaku i u kratkom roku potrošiti.
  8. Originalne WECK®staklenke oblog podnose temperaturu do 240°C, idalne su za pripremanje "kolača u staklu".
  9. WECK®staklenke dekorativne su za prezentiranje predjela i deserta.
  10. Ukrašene etiketama, ukrasnim trakama, mašnicama ili slično imate personalizirani poklon za svaku prigodu.