Zatvori
0 kom
Košarica je prazna
0
Prošlost, sadašnjost i budućnost tvtke WECK®

117 godina tradicije i kvalitete s WECK® staklenkama

Objavljeno: 17.10.2017.

Priča o WECK staklenkama seže u daleku 1900. godinu prošlog stoljeća. Počinje sa kemičarom Rempelom koji je patentirao staklenke i aparat za konzerviranje, a nastavlja se sa Johannom Weckom, koji je krenuo s masovnom proizvodnjom staklenki za konzerviranje sa simbolom jagode, koja je i danas prepoznatljiv znak uz ime WECK. 

Nastanak staklenki za konzerviranje

Spoznajama Guericke i Papina, praktičnim iskustvom Apperta i znanstvenom potvrdom Pasteura (izumitelja pasteriziranja) stvoreni su, premda odvojeno, preduvjeti za Weckov postupak pasteriziranja. Potrebe tadašnjeg vremena stvorile su preduvijet za izum. Kombinaciju odvojeno stečenih spoznaja zahvaljujemo njemačkom kemičaru Rudolfu Rempelu koji je radio prve pokuse konzerviranja hrane. U tim prvim pokusima koristio je staklenke čiji je rub odbrusio. Dodao je gumene brtve i limeni poklopac te kuhao hranu u vodenoj kupki, postavljajući težak predmet (kamen ili uteg) na poklopac staklenke. Sterilizirano mlijeko, koje je otvorio mjesecima kasnije, a koje je bilo savršeno svježe. Zatim su počeli pokusi na voću i povrću i kako dobiti konzervirano voće i porvće lijepog izgleda I dobrog, svježeg okusa. Nakon dugogodišnjeg istraživanja, Rampel je patentirao staklenke za konzerviranje (zatvorene staklenke pri procesu kuhanja) i aparata za konzerviranje istih.
 


 

Nakon što je izum otkriven i patentiran po prvi put se spominje ime Johann Weck, jedan od Rempelovih kupaca i vatrenih pristaša. Nakon što je 1895. kupio „Rempelov patenat“ od poduzentika Hüssener, odselio je do švicarkse granice u mjesto Öflingen kod Säckingena u Badenu. Johann Weck je bio vegeterijanac iz uvjerenja i strastveni zagovrnik apstinecnije od akohola. Sa ovim proizvodom krenuo je u „rat“ protiv tadašnje kuge alkohola. Danas bi ga smatrali „apostolom prirode“ i zagovronikom prirodnog i zdravog življenja.

Johann Weck, koji je kupio isključivo pravo na prodaju novo izumljenih staklenki i aparata za konzerviranje preselio je cijelu tvrtku u Öflingen u Badenu, odakle je opskrbljivao cijelu Njemačku. Uskoro je shvatio da je to prevelik zalogaj, posao trgovca te planiranje i širenje posla tolikog obujma, nije bila njegova jaka strana. Posvuda je nudio svoj proizvod međutim neviješt i bez ulaganja u reklame nije naišao na ikakav interes. Trgovac Georg van Eyck  iz Emmericha na Niederreihnuto, koji je preuzeo novinu koju je Johann Weck nudio, vidio je veliki potencijal u WECKovim staklenkama za konzerviranje. Georg van Eyck je u roku od dvije godine prodao domaćicama Emmericha, Wesela i okolice više WECK-staklenki, nego sve druge tvrtke širom Njemačke zajedno. Prepoznao je s jedne strane važnost tog proizvoda za domaćinstvo, s druge strane potrebu da domaćicama ne samo nuditi proizvod već ih praktičnim demonstracijama podučavati kako koristiti staklenke i time ih pridobiti za kupnju proizvoda.  Nakon što mu je Georg van Eyck objasnio svoj pristup Johann Weck mu je ponudio prodaju i organizaciju svih WECK-staklenki u cijeloj Njemačkoj uz preseljenje u Öflingen u Badneu. Tako su 1. siječnja 1900. u osvit 20. stoljeća zajedno su osnovali tvrtku J.Weck & Co u Öflingenu (danas Wehr-Öflingen). Velikom marljivoću i upornošću izgrađena je tvrtka u tadašnjem Njemačkom Reichu i susjednim europskim državama Austriji, Mađarskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Luxemburgu, Švicarskoj i Francuskoj. Georg van Eycka ništa nije moglo pokolebati, pa čak ni povlačenje John WECKa 1902. godine radi osobnih i obiteljskih razloga. Georg van Eyck educirao je svoje suradnike i organizirao diljem Njemačke uvod i prodaju WECK-staklenki i WECK-aparata istom metodikom kojom je on pridobio domaćice Emmericha i Wesela u samome početku svoga rada. Zaposlio je učiteljice domaćinstva koje su držale poduku i praktične tečaja u školama kuhanja, župnim dvorima, bolnicama te je sustavno poboljšavao staklenke, gumene brtve, aparate, termometre i dodatni pribor, koji je sav izašao pod imenom marke WECK.
 

 

Markom WECK®  stvorio je jednu od prvih proizvodnih marki u Njemačkoj uz to je koristio izuzetno naprednu reklamu, te je uveo simbol jagode, koja je i dandanas prepoznatljiv znak uz ime WECK.
 


Nekoliko godina nakon osnivanja tvrtke Georg van Eyck kupio je u Friedrichshainu malu stakaru, koja je s vremenom izrasla u za tadašnje vrijeme zaista velik pogon. Tu se u četiri desetljeća do kraja drugog Svjetksog rata proizvelo milione WECK-staklenki, bez kojih ni jedno njemačko domaćinstvo, pogotovo za vrijeme dvaju svjetskih ratova, nije bilo zamislivo.

Tvrtka WECK je za vrijeme oba rata pretrpila velike gubitke. S početkom prvog Svjetskog rata prekinuti su u jednom danu svi vanjski trgovački kontakti u Europi, Ruskom carstvu i Americi, nakon izbijanja drugog Svjetskog rata nacionalizirane su tri velike staklare u vlasništvu tvrke WECK bez ikakve odštete. Nakon drugog Svjetskog rata je izgrađen novi pogon za staklo WECK u Bonn-Duisdorfu koji je započeo proizvodnju 1950. Taj WECK-pogon je i dan danas u vlasništvu obitelji osnivača Georga van Eycka, i razvio se u poznatu, u glavnom automatiziranu tvornicu stakla koja proizvodi i distribuira diljem svijeta ne samo tradicionalne WECK staklenke za ukuhavanje, već i boce i industrijske staklene konzerve za razne punionice te WECK-ove konstrukcijse staklene elemente za graditeljstvo.     

WECK kontinuirano radi na području istraživanja konzerviranja kao i implementiranja svih noviteta na području konzerviranja. Specijaliziran je za sve pitanja vezana uz kućno konzerviranje te se kontinuirano razvija i poboljšava. WECK je svoju metodu konzerviranja učinio popularnom ne samo u Njemačkoj i Europi već i u svijetu.

Orginalnu staklenku prepoznat ćete po logu jagode koji nalazi na staklenkama, poklopcima, metalnim držačima i svim dodacima.

 

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Zopim Live Chat

Sendgrid

Google analytics

Google Tag Manager