0 kom
Košarica je prazna
0
Ljetno osvježenje

Sirup od bazge i mente

Objavljeno: 25.05.2018.

Sok od bazge okusom podsjeća na djetinstvo, a spremite li ga u smočnicu, u njemu možete uživati duže vrijeme konzervirajući ih u WECK® bocama.

Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica

 

Sirup od bazge nam je skoro svima najomiljeniji ljetni sok i većinu nas vraća u neke bezbrižne ljetne dane kad smo kao djeca njime znali utažiti žeđ nakon igre. Ove godine sam se odlučila poigrati tradicionalnim receptom, od kojeg se ne odvajam jer mi je najbolji, tako što sam ubacila i mentu. Bazga i menta su odlična kombinacija za ljeto. U zadnje vrijeme ovaj sok uvijek pijem uz dodatak puno leda s dodatkom limuna i limete te svježih listića mente. Napravim si pravi mali ljetni bezalkoholni koktel u WECK® bocama koje možete pronaći u Be COOL Full SHOPU. Ja sam sok pripremila u boci od 1 l, a poslužila sam ga u onoj od 250 ml. Naravno, u ove boce možete i spremiti sirup te ga klasično zatvoriti brtvenim gumicama i metalnim držačima i čuvati gdje i inače čuvate svoju zimnicu.

BOCA 250 ml 6/1 vidi i BOCA 1L 6/1 vidi

Sastojci:

  • 40 većih rascvjetanih cvjetova bazge
  • 5 šaka svježih listova mente (količinu možete smanjiti ili povećati)
  • 3 l vode
  • 3 kg smeđeg ili bijelog šećera
  • 30 g limunske kiselinu

Priprema:

  • Prvo ćete nabrati bazgu. Bitno je da cvjetove berete za sunčana dana, da su cvjetovi skroz rascvjetani i da su veći, ukoliko su cvjetovi mali, tada umjesto 1 cvijeta koji zahtjeva recept uberite 2 manja. Također obratite pozornost da iza cvijeta nemate sitne crne bubice, jer njih sigurno ne želite u soku, a jako se teško peru pa bolje odmah dok berete izaberite one cvjetove koji su čisti.
  • Operite bazgu i svježe listove mente.
  • U velikom loncu pomiješajte vodu i šećer, stavite na vatru i kuhajte dok se šećer ne otopi, nekoliko minuta.
  • Malo prohladite pa u mlako umiješajte limunsku kiselinu, zatim dodajte i oprane cvjetove bazge i mentu. Ostavite da odstoji 24 sata.
  • Nakon 24 sata sok procijedite kroz sito i gazu. Ja uvijek sok od bazge cijedim kroz gazu kako mi u soku nebi ostalo njenih latica i ostalog.
  • Sok lijevajte u čiste i sterilizirane boce.

Sterilizacija boca:

  • Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije. Rešetku od pećnice spustite na najnižu razinu.
  • U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane boce pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.
  • Sušite u zatvorenoj pećnici dok na bocama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.

 

Boce zatvorite brtvenom gumom i metalnim držačima te pohranite na hladno i tamno mjesto.

Napomena:

Sok je nakon otvaranja najbolje držati u frižideru kako se nebi pokvario.

 

BOCA 250 ml 6/1 vidi i BOCA 1L 6/1 vidi