0 kom
Košarica je prazna
0
Konzerviranje - slatka zimnica

Pire od jabuka i krušaka

Objavljeno: 21.09.2018.

Domaći pire od jabuke uz dodatak krušaka i začina neobična je, ali vrlo zanimljiva i ukusna kombinacija. Ovo je izvrsna zamjena za šećer, med i sirupe u kolačima. Bez dodanog šećera, bez konzervansa, uz pravilnu pripremu, pakiranje i pasterizaciju u WECK® staklenkama može se čuvati baš kao i zimnica. Može se koristiti kao ukusan međuobrok ili kao dodatak jogurtu i slaticama - savršen je za palačinke, pite i domaće krafne! Uslast!

Sastojci:

  • 1 kg jabuka po izboru (preporučamo tradicionalnu sortu Boskop ili Reneta koja je jako dobra za dijabetičare)
  • 500g kruška
  • 1/4 čajne žličice cimeta u prahu
  • 1/4 čajne žličice đumbira u prahu
  • 1/4 čajne žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 čajne žličice anisa u prahu

Za navedeu smjesu dovoljno 6 komada WECK® OBLIH STAKLENKI 220 ml.

Priprema:

  • Ogulite jabuke, uklonite sredinu sa sjemenkama i izrežite na srednje komade (*jabuke mogu biti i s korom ako nisu špricane).
  • Posložite ih na pladanj za pečenje koji ste obložili papirom. Pecite jabuke 30 minuta na 180 ° C.
  • Jabuke stavite u lonac, dodajte sjeckane kruške koje ste prethodno takođr ogulili (mogu biti s korom ako nisu špricane) i očistili sredinu sa sjemenkama, te začine. Kuhajte na laganoj vatri mješajući dok se kruške ne raspadnu u kremu, nastaviti mješati dok se tekućina ne smanji.
  • Dobit ćete glatku masu koju možete pasirati ako vam je ostala koja sjemenjka ili ako ste radili s korom ili ako nakon hlapljenja tekućiine niste dobili glatku smjesu, odnosno ako se nisu skroz raspali komadići jabuka i krušaka.
  • Dobivenu toplu smjesu stavite u prethodno ugrijane WECK staklenke. Vodite računa da topli pire ne uljevate do vrha, ostavite 2 cm. 
  • Tako punjene staklenke zatvorite brtvenom gumom i metalnim držačima.
  • Pasterizirajte staklenke u kipućoj vodi 10 min.

 

Pasterizacija:

  • Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke, neka se staklenke ne dodiruju. 
  • Nalijte vodu preko staklenki, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja. Ukoliko ćete raditi u klasičnim, a ne u WECK® staklenkama, tada u lonac nalijte vode do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene.
  • Kuhajte 10 minuta.
  • Na kraju pomoću WECK® hvataljke izvadite staklenke van, obrišite ih i sačekajte da se potpuno ohlade. 
  • Možete i provjeriti jeste li dobro vakumirali WECK® staklenke tako da skinete metalne držače i probate podići staklenku držeći ju za poklopac, ako se poklopac ne odvaja, staklenka je dobro vakumirana i zaštićena od kvarenja.
  • Nakon toga ih odložite na hladno i tamno mjesto.

Dodatni savjeti kako bi vaša pasterizacija uspjela:

  • Voda u loncu za pasteriziranje mora biti približno iste temperature kao tekućina u staklenkama.
  • Vrijeme pasterizacije počinje kad voda u loncu zavrije.
  • Nakon pasterizacije (vrijeme propisano receptom), staklenke odmah izvadite iz lonca. Ako ostanu na višoj temperaturi u vodi unutar lonca proces se nepotrebno produljuje, a konzervirani proizvod gubi na kakvoći.
  • Istodobno pasterizirajte staklenke s istim sadržajem (od istog voća ili povrća).
  • Uvijek istodobno pasterizirajte staklenke približno jednakih veličina.

Napomena:

Kod pasterizacije ne smijete koristiti plastične, silikonske ili plutene poklopce.

 

Fotografija i recept preuzeti sa https://weck.com.pl/poradnik-wekowania.html