Zatvori
0 kom
Košarica je prazna
0
Konzerviranje

Pekmez s komadićima jagoda

Objavljeno: 19.06.2019.

Pekmezom od jagoda otvaramo sezonu slatke zimnice. Dolazi doba idealno za izradu raznih pekmeza i džemova, a onaj od jagoda sigurno je jedan od najomiljenijih mnogima. Gusti, domaći pekmez od jagoda (sa većim komadićima) pravi je užitak bez obzira na koji ćete ga način poslužiti. Komadići ovog voća koji se nalaze u njemu daju mu zamaman okus i lijepu teksturu, te se savršeno nadopunjuju sa mnogim jelima i slasticama.

Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica

U pekmezu od jagoda bez sumnje ima nešto posebno. Iako je onaj od šljiva vjerojatno najomiljeniji, ovaj se nalazi odmah do njega po svojem punom i zamamnom okusu. Može se napraviti na različite načine, a ovaj puta donosimo recept naše ambasadorice Sanje Mijac, blog Domaćica s osnovnim sastojcima koji se koriste za izradu ovog pekmeza. Naravno, prema vlastitom ukusu možete dodavati i razne druge namirnice poput, primjerice, vanilin šećera, no to su varijacije koje ćete lako uklopiti u Sanjin recept.

Tako je, ove godine sam se odlučila pripremiti baš pekmez od jagoda. Zaželila sam se onog starinskog gustog pekmeza s komadima jagoda na kriški kruha pa sam se bacila na posao dok još ima jagoda.

Priprema je vrlo jednostavna, samo se ovakav tip pekmeza-džema kuha malo duže, ali vrijedi svake minute, jer je okus savršen, meni stvarno je.

Poigrala sam se s manjom količinom od 4 kg jagoda, na koju sam stavila 2 kg šećera te pola žličice konzervansa. Većinom ga uvijek dodam, ali vi ne morate, pekmez se ne bi smio kvariti jer je dobro ukuhan, čuva ga i šećer, ali kod mene uvijek postoji strah budući da su ljeta stvarno topla pa da na kraju ne bih morala bacati nekoliko sati rada u kuhinji.

Nadam se da ćete naći vremena i pripremiti ovu sreću u WECK® staklenkama.

U slast!

Gusti, domaći pekmez od jagoda

(s komadićima jagoda)

Sastojci:

  • 4 kg jagoda
  • 2 kg šećera
  • pola žličice konzervansa

Priprema:

1. Jagode operite i narežite ih na manje komade.

2. Stavite ih u veliku posudu pa im dodajte šećer.

3. Sve dobro promiješajte i ostavite da prenoći u frižideru ili negdje na hladnom. Ukoliko ćete ostavljati negdje van frižidera samo posudu prekrijte s krpom.

4. Jagode sa šećerom stavite u veliki lonac, a lonac premjestite na srednje jaku vatru i pustite da se pekmez kuha. Povremeno promiješajte, a ako bi vatra bila prejaka malo ju smanjite.

5.Tijekom cijelog kuhanja svako malo otklanjajte pjenu koju kasnije bacite.

6. Pekmez od ove količine kuhat će se otprilike oko 2 sata, odnosno kada se pekmez prestane pjeniti tako nekako je i kraj kuhanja, možete se ravnati i po tome.

7. Pred kraj kuhanja, ukoliko želite, dodajte malo konzervansa, kuhajte još koju minutu i to je to.

8. Pekmez ulijte u čiste, sterilizirane i tople WECK® staklenke (nemojte puniti do kraja, ostavite cca 2 cm do vrha). Dok su još tople zatvorite ih brtvenom gumom i metalnim držačima, kako bi se konzervirale vakumiranjem.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Zopim Live Chat

Sendgrid

Google analytics

Google Tag Manager