Zatvori
0 kom
Košarica je prazna
0
Konzerviranje

Pekmez od ribizli

Objavljeno: 21.06.2018.

Domaće, nešpricano voće iz vlastitog vrta ili tržnice idealno je za spremanje slatke zimnice. Ljeto je prepuno šarolikog voća, donoseći nam različite okuse prepunte zdravlja. Sanju su ove godine oduševile ribizle, toliko jako da je od njih skuhala najfiniji pekmez i spremila taj prvi okus ljeta u svoje WECK® staklenke. Jednostavno, brzo i lako, te prirodno konzervirano!

Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica

Ovo je neka godina puna lijepih recepata i isprobavanja novih stvari. Hrana za koju sam mislila da nije ništa posebno oduševljava me na svakom koraku. Ove godine zaljubila sam se u ribizle, toliko jako da sam od njih skuhala najfiniji pekmez i spremila taj prvi okus ljeta u svoje WECK® staklenke.

Općenito volim kiselije pekmeze, poput onog od višanja, ali ovaj je poseban, bobice u njemu su posebne, nekako je baš za uživanje ili poklanjanje dragim ljudima za njihove posebne i drage trenutke.

Pekmez od ribizle je jako jednostavno skuhati, doslovno je skuhan za 15-20 minuta (ukoliko kuhate manje količine po par kila). Ribizle su pune pektina pa im ne treba dodavati želin niti ništa slično, dovoljno je voće i šećer.

U slast!

 

Pekmez od ribizli

Ovo su mjere za 1 kilu voća, a vi ih povećajte sukladno količini voća koju imate. Pekmez je skuhan već za 15ak minuta i voću je dovoljno dodati samo šećer.

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih ribizli
  • 600 g šećera

Priprema:

  • Ribizle očistite i operite, dodajte im šećer i stavite sve skupa u lonac.
  • Kuhajte otprilike 15-20 minuta. Pekmez će vam se još možda činiti rijetkim, no stajanjem će se stvrdnuti i biti taman.
  • Ukoliko želite pred kraj kuhanja pekmeza možete dodati malo konzervansa.
  • Za to vrijeme dok vam se pekmez kuha sterilizirajte staklenke.
  • Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije.
  • U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane staklenke pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.
  • Sušite u zatvorenoj pećnici dok na staklenkama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.

Napomena:

Pekmez sam spremila u WECK® staklenke, kombinirala sam Dekorativne staklenke od 220 ml i Oble od 370 ml.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Zopim Live Chat

Sendgrid

Google analytics

Google Tag Manager