Panna Cota ili doslovno „kuhano vrhnje“ , kremasti je desert kojeg svi vole. Brzo se piprema, jer se radi o kuhanoj kremi dosta sličnoj pudingu. Raznovrsni preljevi čine je pravim užitkom za nepce. Može se kombinirati sa svježim voćem, kompotom ili preljevima od šumskog voća, malina, borovnica i sličnog voća.
Za pripremu ovog, klasičnog talijanskog deserta trebat će vam samo nekoliko sastojaka: slatko vrhnje, mlijeko, šećer, mahuna vanilije i želatina. Upravo je želatina ono što Panna Cotti daje određenu čvrstoću, dok joj mahuna vanilije daje karakterističnu aromu. Preporučamo osvježavajuću, kremastu i laganu Panna Cotta s jagodama koja će dobiti sasvim novu dimenziju serviranjem u WECK® staklenkama. Za oku ugodan, a nepcu slasan doživljaj.
Panna Cotta sa svježim jagodama
Sastojci
- 500 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 2 žlica šećer, kristal
- 1 žlica med, vrcani
- 1 kom mahuna vanilije
- 1 kom limunova korica
- 200 ml jogurt (3.2% masti)
- 10 g zelatina
- 200 g jagoda
- 25 ml sok od limuna (prirod. svježi)
Priprema
- Želatinu potopite u vodi (pratite upute na ambalaži) i ostavite nekoliko minuta da nabubri.
- U posudu debljeg dna ulijte slatko vrhnje, dodajte šećer, med, sjemenke vanilije i naribanu limunovu koricu. Zagrijte i miješajte da se šećer otopi. Kada proključa, kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta.
- Maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu pa miješajte dok se želatina ne rastopi.
- Dodajte jogurt, promiješajte pa kremu izlijte u 6 WECK® staklenki od 160 ml. Kratko ostavite hladiti na sobnoj temperaturi a zatim još 2-3 sata u hladnjaku, da se dobro ohladi (hlađenjem će se panna cotta stegnuti).
- Jagode operite i narežite na četvrtine. Posipajte ih šećerom, malo zgnječite vilicom i ostavite 10 minuta, da puste sok.
- Stavite na laganu vatru, dodajte limunov sok i kratko kuhajte (3-4 minute).
- Maknite s vatre, usitnite štapnim mikserom i ohladite.
Posluživanje
Na ohlađene Panna Cotte u WECK® staklenkama ravnomjerno rasporedite pire od jagoda te dodatno ukrasite jagodama i poslužite.
U slast!