Lemon curd ili krema od limuna - slatka je i trpka, osvježavajuća krema punog okusa. Lemon curd je lako napraviti i ukusan je na svemu! Kao nadjev za kroasane, lisnato tijesto, krafne, kolače i muffine, pite, palačinke, kekse te kao namaz za tost. U suradnji s našom ambasadoricom Sanjom i Dolcela brandom, donosimo recept za još jednu slatku fantaziju. Omiljeni cheesecake spojit ćemo s kremom od limuna i dobiti izuzetno osvježavajući i lagani desert za sve prigode i sva godišnja doba. U slast!
Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica
Ušli smo u ljubavni tjedan i iako svi peku nešto u obliku srca ja sam se poigrala desertom u staklenci i to omiljenom njegovom i mojom kombinacijom – sir i limuni. Kako obožavamo cheesecake, a i lemon curd, spojila sam dva deserta u jedan sezonski.
Ovaj desert će se lijepo uklopiti u bilo koji stol, slavljenički, ljetni, proljetni pa i uskrsni.
Kako smo za vikend bili u Zagrebu, kupila sam domaće limune – napravila lemon curd i dobila ideju za ovaj desert. Vi se možete poigrati slaganjem, kombinacijama i serviranjem. Neka vam ovaj cheesecake s lemon curdom posluži kao inspiracija na koji ga sve način koristiti.
U slast!
STAKLENKA OBLA 220 ml 12/1 vidi
Cheesecake s lemon curdom
Sastojci:
Sastojci za podlogu od keksi:
- 150 g grancereale ili mcvities keksi
- 2-3 žlice smeđeg ili bijelog šećera
- 80 g maslaca sobne temperature
Sastojci za kremu:
- 500 g mascarponea ili svježeg sira
- 100 g šećera u prahu
- sok 1 limuna
- 100 ml slatkog vrhnja za šlag
- Sastojci za lemon curd:
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 150 g šećera
- 1 Dolcela limun šećer
- 80 g maslaca
- korica i sok od 1-2 limuna (zavisi koliko jako volite limun – krenite s jednim, pa lako dodajte i drugi )
STAKLENKA OBLA 220 ml 12/1 vidi
Priprema:
Priprema Lemon Curda:
- Pjenasto u posudi izmiksajte jaja, žumanjke i šećere, zatim ih premjestite u lonac i stavite na vatru da kuha.
- Čim se smjesa zagrije dodajte maslac, te sok i koricu 2 limuna. Nastavite kuhati kremu sve dok se ne zgusne pritom stalno miješajući (smanjite vatru i kuhajte oko 5-10 minuta). Znat ćete da je krema gotova kada malo kreme zagrabite kuhačom, prođete prstom/žličicom po njoj i ako se krema ne spaja, već za vašim prstom/žličicom ostaje trag.
- Kremu premjestite u steriliziranu staklenku i čuvajte u hladnjaku do 2 tjedna.
- Ukoliko vam se desi da vam se krema zgruda iz nekih razloga, samo s kremom prođite kroz sito i tako ćete se riješiti neželjenih grudica.
- Količinu limun šećera ili korice limuna možete dodavati po želji, zavisi koliko intenzivan okus limuna volite.
- Priprema i slaganje cheesecakea:
- Ja kekse uvijek prethodno ispečem kako bi mi bili hrskavi pa isto preporučam i vama. Pećnicu zagrijte na 180C.
- Kekse sameljite u grubo pa im dodajte maslac sobne temperature i šećer, sve skupa spojite rukama, istresite na tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje i stavite u pećnicu da se peče oko 5-10 minuta. Zavisi od jačine pećnice, trebaju porumeniti.
- Kekse izvadite van i malo ih prohladite.
- Kremu pripremite tako da izmiksate mascarpone, šećer i sok limuna.
- Posebno izmiksajte slatko vrhnje za šlag pazeći da ga ne premiksate da vam ne postane grudasto pa bolje da je manje izmiksano. Ručno ga umiješajte u smjesu sira.
- Cheesecake slažite u slojeve tako da kada zagrabite žličicom u svakom grizu imate sve okuse.
Napomena:
- Cheesecake sam slagala u WECK® oblu staklenku od 220 ml i ispadne oko 8-10 komada, ali zavisno kako će slagati deserte.
STAKLENKA OBLA 220 ml 12/1 vidi