O batatu se puno može pisati i pričati. Oni koji su ga probali hvalit će njegov specifičan ukus i mogućnos pripreme na različite načine. Interesantan je u svim varijantama, a nama je pažnju privukao u desertnim izdanjima. Brzi i jednostavan recept deserta koji se ne peče, bit će dobar razlog da se zaljubite u batat, drevnu namirnicu koja sadrži tisuću puta više vitamina od krumpira.
Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica
Batat je znatno slađi od krumpira, arome su mu orašaste, slatke, meso može biti od bijele preko žute do narančaste i ljubičaste boje, a prema nutritivnim vrijednostima zaslužuje visoko mjesto. Sadrži značajan udio vitamina A, koji u vrsti narančastog mesa doseže vrijednost čak 1700 puta više nego u običnom krumpiru. Nema masnoća, sadrži male količine bjelančevina i niskokaloričan je.
Jesen u svojoj sezoni nudi i batat, trenutno se vadi iz zemlje i bit će spreman za korištenje u našim receptima. On je doista čudo od namirnice, možete ga koristiti u tijestima za kiflice, kruh, raditi knedle s njim, njoke, proje, kolače pa tako i ovakve fine i mirisne kreme poput ove današnje.
Krema od batata s kojom inače radim i lažnu krempitu od batata danas je u ulozi deserta u WECK® staklenci kalup od 160 ml skombiniranoj s Dolcela pudingom od vanilije. Ovo je jedan brzi desert koji se ne peče, krema se skuha i sve se brzinski naslaže u staklenke. Umjesto piškota između redova kreme možete stavljati i mljevene kekse kao u receptu za Cheesecake u staklenci ili stavljati redove mirisnog crumblea s lješnjacima.
Volim što nije samo ljeto rezervirano za ovakve deserte, kad već i kraljice jeseni možemo poslužiti na ovakav način, a kažem kraljice jeseni zato jer umjesto batata ovdje možete koristiti i pire od bundeve, bit će jednako fino.
U slast!
STAKLENKA KALUP 160 ml 12/1 vidi
Krema od batata
Sastojci:
- 200 g pirea od batata (ili od bundeve) ako volite
- 500 ml mlijeka
- 1 Dolcela puding od vanilije
- 90 g šećera
- 25 g gussnela
- 1 žličica ruma
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- oko 3 dl mlijeka (za umakanje piškota, ukoliko želite mlijeko možete zamijeniti i kavom)
- oko 200 g piškota
Priprema:
- Batat ogulite, nasjeckajte na sitno pa ga skuhajte u loncu. Skuhani batat usitnite u pire.
- U većem loncu promiješajte pire od batata, mlijeko, puding, šećer, gussnel i rum.
- Stavite na vatru i kuhajte dok se ne zgusne (oko 5-10 minuta).
- Skuhanu kremu prekrijte prijanjajućom i ostavite ju da se ohladi.
- Ohlađenu kremu izmiksajte dok ne postane glatka i kremasta.
- Posebno izmiksajte šlag pa ga ručno umiješajte u kremu.
- Mlijeko ugrijte u malom lončiću pa u njega umočite piškotu, natrgajte ju pa ju stavite u staklenku, stavite koju žlicu kreme, ponovite s piškotom, opet malo kreme. Redom slažite svoje staklenke.
- Po želji ukrasite s još šlaga i pospite naribanom ili otopljenom čokoladom.
- Ohladite pa poslužite.
Serviranje: 12 kom WECK® STAKLENKA KALUP 160 ml 12/1 vidi
Posluživanje: Slasticu dobro ohladite prije posluživanja.
Savjet: Umjesto piškota između redova kreme možete stavljati i mljevene kekse kao u receptu za Cheesecake u staklenci ili stavljati redove mirisnog crumblea s lješnjacima. Ukoliko želite piškote umočite u kavu umjesto u mlijeko.