Zatvori
0 kom
Košarica je prazna
0
Konzerviranje

Med od maslačka

Objavljeno: 20.04.2020.

Iazov – napravi med od maslačka! Med od maslačka je ukusna hranjiva namirnica dobivena od peluda cvijeta maslačka koji raste posvuda. Iako ga nekad uzimamo zdravo za gotovo, maslačak je iznimno ljekovita biljka, a njegov med ukusan i zdrav.

 

Med od maslačka je prirodni preparat koji sami možete napraviti koristeći cvjetove maslačka i druge sastojke. Maslačak ima dugu tradiciju hranjive i iznimno korisne biljke. Bogat nutritivni sastav maslačka znači da bi on mogao pomoći ispuniti organizam vrijednim sastojcima koji će osnažiti imunitet i poboljšati zdravlje. Nažalost, postoji i tradicija prema kojoj je on tek jedan od najčešćih korova i veliki neprijatelj vlasnika travnjaka. Na našu sreću, čak i ako smo mi zaboravili kako ga iskoristiti, pčele nisu. Naravno, trebate imati na umu da ovako pripravljen med zapravo nije pravi med, već više nešto poput gustog pekmeza od maslačaka. Pravi med od maslačka mogu napraviti samo pčele u svojim košnicama, ali ovako možete uživati u okusu maslačka ako ne možete nabaviti prirodni.  

Med od maslačka

Sastojci

• 4 šalice latica cvjetova maslačka,

• 4 šalice vode,

• 3 kriške limuna,

• pola mahune vanilije (po želji),

• 2,5 šalice šećera.

Priprema

1. Nakon što ste ubrali maslačke, trebat ćete ih dobro oprati i izdvojiti samo latice. Možete ostaviti i druge dijelove cvijeta, ali ćete dobiti med blago gorkog okusa.

2. Latice, vodu, kriške limuna i pola mahune vanilije stavite u lonac.

3. Smjesu dovedite do ključanja pa onda smanjite temperaturu i kuhajte 30 minuta. Uklonite lonac sa štednjaka te kompletnu smjesu ostavite sa strane barem 6 sati.

4. Nakon toga preko krpe procijedite smjesu i bacite čvrste sastojke. Sačuvajte samo tekućinu (filtrat).

5. Dobivenu tekućinu prebacite u novi lonac i polako je zagrijavajte do ključanja. Polagano dodajte šećer i sve dobro miješajte dok se šećer ne otopi.

6. Smanjite temperaturu tako da smjesa polako krčka dok se ne zgusne. To može potrajati i do 4 sata.

Nakon toga je “med” od maslačka gotov! Možete ga spremiti u WECK® staklenke koje ste prethodno sterilizirali prokuhavanjem i zagrijavanjem u pećnici. Staklenke hermetički zatvorite steriliziranim brtvenim gumama i metalnim držačima. Pohranite ga u hladnjaku i pojedite što prije.

Preporuka

Njegovo konzumiranje preporučuje se ujutro na prazan želudac sa zelenim čajem. Ovaj med ukusan je i kao namaz na tostu pa ga nakon jutarnjeg čaja, možete ubaciti i u svoj doručak.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Zopim Live Chat

Sendgrid

Google analytics

Google Tag Manager