Zatvori
0 kom
Košarica je prazna
0
Konzerviranje - slatka zimnica

Marmelada od kestena

Objavljeno: 16.10.2018.

Jesen donosi mnoštvo divnih plodova, poput iznimno zdravih i ukusnih kestena. Kestene možemo koristiti za pripremu mnogih recepata - od rižota, do umaka za tjesteninu, kolača, torti, pa i marmelade. Radi se o vrlo rijetkoj i ekskluzivnoj poslastici, koju možete koristiti kao namaz za palačinke, u kolačima, kremama i svemu što vam padne na pamet. Dok još ima kestenja po tržnicama i šumama, pokušajte, ovo i nije tako teško napraviti. Naša ambasadorica Sanja ovaj se put odlučila predstaviti vam savršenu ideju za pripremu slasne zimnice namaza s potpisom jeseni, kako bi mogli tijekom cijele godine uživati u okusu kestena. 

Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica

 

Do nedavno nisam ni ja znala da postoji marmelada od kestena, iako bih ja ovo prije nazvala namazom, nego marmeladom, ali više manje sve je to isto. Iako smo uvijek navikli da u teglice spremamo neke ljetne okuse, danas vam znači predstavljam pravi namaz s potpisom jeseni.

Kod nas ovo nije toliko popularno, no u Francuskoj je ovo prava delicija, kod njih poznata pod nazivom Confiture de chataigne.

Marmelada od kestena je za prave ljubitelje ovih okusa, doista je posebna i zavisno od kestena ovisit će njen okus, a ponekad i boja i sama mazivost. Opće je poznato da se kesten odlično slaže s rumom pa se tako i u marmeladi stapaju skupa. 

Naranča i limun daju lijepu i blagu kiselost, probala sam raditi i bez njih, promjeni se okus, ali ne previše. Meni paše ta nota kiselosti u cijeloj priči pa vam svakako preporučam da ju ne izbjegnete.

Naoružajte se strpljenjem pri izradi marmelade, ja si recimo kesten pire pripremila dan ranije, dok sam sutradan pripremila staklenke i skuhala marmeladu. Budući da oko nje ima dosta pripreme, nije ni čudo da je jedna kupovna teglica toliko skupa.

U slast!

STAKLENKA OBLA 370 ml  6/1 vidi - STAKLENKA VALJAK 340 ml  12/1 vidi

Marmelada od kestena

Naranča i limun daju lijepu i blagu kiselost, probala sam raditi i bez njih, promjeni se okus, ali ne previše, meni paše ta nota kiselosti u cijeloj priči. Što se tiče ruma, možete ga dozirati prema svojim željama, ali ne preporučam da ga izostavite.

Sastojci:

  • 1 kg neočišćenih kestena
  • oko 180 ml vode (za kesten pire)
  • 400 ml vode
  • 400 g smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • sok 1 naranče i 1 limuna
  • 1 bočica ruma (38 ml, možete staviti manje ili više)

Priprema:

  • Kestene operite pa ih zarežite po dužini ili im napravite križić i stavite ih kuhati oko 30 minuta (ovaj dio s rezanjem kestena pomaže vam da ih kasnije lakše očistite, ukoliko imate neki svoj trik upotrijebite ga).
  • Kuhane kestene ogulite i od njih napravite pire uz pomoć štapnog miksera ili u jačem blenderu. Kestenima ukoliko je potrebno dodajte oko 180 ml vode kako biste dobili ljepši pire.
  • U posebni, veći lonac, stavite 400 ml vode, smeđi šećer, vanilin šećer i sok naranče i limuna. Pustite da se kuha oko 10 minuta.
  • Zatim u lonac umiješajte i kesten pire, smanjite vatru i ostavite marmeladu da se kuha dok se ne zgusne, morat ćete miješati svako malo. Ja sam svoju kuhala oko 40-45 minuta, vi ćete procijeniti koliko će se vaša brzo zgušnjavati.
  • Dok se marmelada kuha sterilizirajte WECK® staklenke. U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane staklenke pa sve skupa stavite u pećnicu zagrijanu na 100 C. Sušite u zatvorenoj pećnici dok na staklenkama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.

  • Pred kraj kuhanja, kada se je marmelada već malo zgusnula umiješajte rum, kuhajte još nekoliko minuta pa marmeladu ulijte u sterilizirane i tople WECK® staklenke (nemojte puniti do kraja, ostavite cca 2 cm do vrha. Dok su još tople zatvorite ih brtvenom gumom i metalnim držačima, kako bi se konzervirale vakumiranjem.
  • Ostavite staklenke da se postepeno hlade, nakon toga ih pospremite na hladno i tamno mjesto ili u frižderu.

Napomena:

  • Kod konzerviranja ne koristite plastične poklopce. Možete ih staviti na staklenke koje ćete trošiti odmah. 
  • Od ove količine dobit ćete oko 1 kg marmelade.
  • Ovo je moja prva sezona da radim ovu marmeladu pa joj ne znam trajnost, ali sam već prije radila pekmez s rumom i bez problema je trajao glodinu dana, alkohol ga je čuvao od kvarenja. Ukoliko ćete i ovu marmeladu držati u frižideru nemate problema za kvarenje, to je sigurno.

 

S

STAKLENKA OBLA 370 ml  6/1 vidi - STAKLENKA VALJAK 340 ml  12/1 vidi

Jeste li znali:

Kesteni su bogati nutrijentima koji nam pomažu da održimo organizam zdravim i energičnim, poput mnogih vitamina i minerala koji će nam ujedno pomoći i pri „napadu” klasičnih jesenskih prehlada uzrokovanih naglim promjenama temperatura. Kesteni u 100 g sadrže 200 kalorija, dok kalorije kod kuhanih kestena padaju na samo 130 u 100 g, dok sušeni kesteni imaju 300 kalorija.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Zopim Live Chat

Sendgrid

Google analytics

Google Tag Manager