Sočan, ukusan i posebno neodoljiv ispečen i zapakiran u WECK® staklenkama idealan je i unikatni poklon. Brz i jednostavan za pripremu, uvijek osvježavajući i dobar pa mu rijetko tko može odoljeti. Mjesta za pogreške nema jer sastojke samo promiješate pjenjačom, izlijete u staklenke i stavite peći. S ovim receptom se možete igrati i prilagoditi svojim željama, a i poigrajte se s drugim biskvitima i blagdanskim kolačima kao što je mramorni kolač ili panettone.
Recept, video i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica
Bliži nam se Advent i vrijeme darivanja, a iz WECK® Hrvatska dolazi nam ideja za ovaj simpatični gifting kolača u staklenkama kojeg sam se ja primila pa ga isprobala u svojoj kuhinji. Ideja je stvarno super budući da WECK® staklenke mogu ići i u pećnicu, u njima doista možete ispeći što god želite, za bilo koju prigodu.
Ja sam se danas odlučila na biskvit s dodatkom jabuka i začina za medenjake, a vi se možete poigrati cimetom ili nekim drugim zimskim začinom. Poigrajte se možda i drugim biskvitima poput onog s bundevom ili mrkvom.
Ukoliko još topao kolač zatvorite gumenim brtvama i metalnim držačima kolač, poručuju iz WECK®-a, ostaje svjež i do 2 tjedna ukoliko ga čuvate u frižideru ili na tamnom i hladnom mjestu. Tako, ako ih radite za poklon ili neki rođendan ili neki tip proslave možete ih napraviti puno ranije i samo poslužiti ili pokloniti tog dana.
STAKLENKA KALUP 290 ml 6/1 vidi
Ono što je bitno kod pečenja, WECK® staklenke je potrebno prvo staviti na tepsiju pa tek tada stavljati u zagrijanu pećnicu. Ukoliko ćete ih stavljati direktno na rešetku pećnica tada treba biti hladna. No, uvijek ju je lakše prvo zagrijati pa tek tada peći desert ili neko drugo jelo.
Bacimo se na recepet – neka vam bude u slast!
Kolač s jabukama u staklenci
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1.5 dl ulja
- 1.5 dl vode
- 4 jaja
- 4 jabuke
- 2 žličice začina za medenjake
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180C.
- Pripremite si 8 WECK® kalup staklenki od 290 ml.
- Sve sastojke za biskvit pomiješajte u jednoj posudi - a jabuke ogulite i naribajte na krupnu rendu u smjesu. Izmiješajte s pjenjačom.
- Smjesu lijevajte do pola staklenke.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 20-30 minuta, ovisno o jačini pećnice.
- Još tople kolačiće zatvorite gumenim brtvama (koje prethodno namočite u vodi u koju ste dodali malo alkoholnog octa) i metalnim držačima. Pustite ih da se prohlade pa ih čuvajte u frižideru do 2 tjedna.
Napomena: U video receptu korišteno je pola smjese i 4 staklenke od 290 ml.
Zašto peći kolače u staklenkama?
- kraće vrijeme spremanja
- porcije koje su odmah spremne za serviranje bilo toplog ili hladnog biskvita
- praktično i oku privlačno te izuzetno efektno
- mogućnost čuvanja svježine i kvalitete biskvita hermetičkim zatvaranjem brtvenom gumom i metalnim držačima do 2 tjedna minimalno
- idealan poklon, unikat iz vaše kućne radinosti koji će oduševiti one koje darujete
Za pripremu i pečenje možete koristiti sve sve veličine staklenki po istom principu da staklenku punite do pola.
Preporučamo KALUP STAKLENKE, osim ovih od 290 ml - za biskvite, mramorni ili panettone kolače - isprobajte i kalup od 370 ml, 580 ml te 850 ml
Hoće li spoj kolača ispečenog i zatvorenog u staklenci osvojiti vaše ukućane, goste ili osobe koje darujete? Mi kažemo da hoće, a vama ne preostaje ništa drugo nego upustiti se u pripremu i provjeriti.