Ljeti je živo u mnogim kuhinjama, ubiru se ljetni plodovi za pekmeze, sokove, pesta, salate, ajvare... Kuha se, peče, kiseli. Kojeg li obilja i radosti! Ove godine otkrijte zimnicu iz domaće radinosti. Mini krastavci su idealno povrće za čuvnje u staklenkama do zime, zato ih konzervirajte kiseljenjem. Kiseljenje krastavaca kao i priprema bilo koje druge zimnice, iziskuje određeni trud i vrijeme, ali konačan proizvod vrijedi više od zlata!
Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica
Ove godine doista ne znam ni sama kako sve stižem, ali uspijevam pomalo, Noa je velik i voli se družiti s bakama pa se ja stignem baviti ovakvim stvarima i zapisivati ih na blog budući da još uvijek neke svoje najdraže zimnice nemam ovdje zapisane.
Kiseli krastavci su jedna od tih najdražih zimnica – svake godine nezaobilazni. Najviše ih trošimo za tartar i za slične stvari, rijetko ih jedemo same, možda nekada uz kakav rižoto ili kajganu.
Ove godine sam se po prvi put sama primila kiseljenja, bez mame i svekrve, kiselila sam u svojoj kuhinji, što znači da i se i vi možete primiti posla gdje god da jeste, u stanu ili u kući. Iako sam radila po njihovim receptima jer si ovdje volim zapisati i s vama podijeliti provjerene recepte koji su meni fini. Iako upoznata s činjenicom da postoji bezbroj recepata i načina pripreme kiselih krastavaca – ja donosim ovaj način kako moje dvije najdraže snaše rade. Iako one koriste stari recept s jedne vrećice, ja sam ga prilagodila da sami možete birati sastojke i u preljev sami dodavati začine i ostalo.
Pišem vam mjeru za oko 12 staklenki, zavisno koliko su vam veliki krastavci, koliko gusto ćete ih slagati i kakve ćete staklenke koristiti.
Ja sam svoje kisele krastavce slagala u WECK® staklenke, kombinirala sam valjak staklenke od 340 ml te kalup staklenke od 850 ml i od 580 ml gdje sam koristila gumene brtve i metalne držače za zatvaranje.
STAKLENKA VALJAK 340 ml 12/1 vidi
STAKLENKA KALUP 850 ml 6/1 vidi
STAKLENKA KALUP 580 ml 6/1 vidi
Kiseli krastavci
Ovo je recept za krastavce kako ih rade moja mama i svekrva već nekoliko godina unazad. Naravno da se vi ne morate striktno držati recepta, neka vam bude vodilja za stvaranje svoje dobitne kombinacije.
Sastojci:
- oko 3-4 kg krastavaca (zavisno koliko su veliki)
- 3,5 l vode
- 6 dcl alkoholnog octa
- 300 g šećera
- 10 žlica soli
- 4 žlice sjemenki gorušice
- 4 žlice sušenog kopra (može i svježi)
- 2 žlice sušenog korijandera
- po želji papra
- 1-2 žličice konzervansa (vidi pod napomena)
Priprema:
- Krastavce jedan po jedan operite četkicom.
- Staklenke također operite i posušite na suncu ili u pećnici.
- Krastavce na gusto poslažite u staklenke.
- Sve sastojke (osim krastavaca) stavite u lonac i pustite da zakuha, kuhajte dok se šećer ne otopi, nekoliko minuta.
- Krastavce u staklenkama zalijte vrućim preljevom i odmah ih zatvorite. Ja sam svoje zatvarala gumenim brtvama i metalnim držačima.
- Ukoliko ne uspijete naslagati krastavce na gusto da vam se ne dižu iznad tekućine koristite one plastične štitnike.
Napomena:
- Vi u svoje kisele krastavce možete ubaciti i dodatne začine po želji, kao i neke izbaciti.
- Što se tiče konzervansa, također ga možete izbaciti, kisele krastavce možete sačuvati i pasterizacijom što nije problem ako radite manje količine.
- Neke domaćice i malo više zasole preljev pa koriste sol kao prirodni konzervans.
Želim vam da kao i ja uživate u procesu stvaranja svoje zimnice!