0 kom
Košarica je prazna
0
Kiseljenje povrća

Kisele rotkvice

Objavljeno: 30.04.2019.

Vrijeme je za kiseljenje povrća! Upravo kreće sezona pripreme hrane u kojoj ćemo uživati u narednim mjesecima. Među mnogim tehnikama konzerviranja povrća najlakša i najbolja svakako je kiseljenje. Kiseljenjem se čuva izvorna hrskavost povrća i povećava njegova prehrambena vrijednost, i to upravo zahvaljujući procesu fermentacije koji počinje kada se povrće zatvori u staklenku. 

Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica

Ovaj recept imam već nekoliko godina i svake godine napravim barem nekoliko staklenki ukiseljene mrkve ili rotkvica, a nekad ih pomiješam i skupa unutar staklenke.

Ovo je nekako slatko kisela kombinacija i odlično paše uz roštilj ili neko sticky meso, rižu ili burgere, u biti nema ograničenja, kako vama paše kombinirati okuse tako se igrate.

Rotkvice sam slagala u WECK® oble staklenke od 580 ml i 370 ml.

Uživajte u sezoni!

Kako brzo ukiseliti rotkvice ili mrkvu?

WECK® OBLE staklenke 580 ml 6/1 WECK® OBLE staklenke 370 ml 6/1

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 250 ml bijelog balzamičnog ili jabučnog octa
  • 250 ml šećera
  • 1 žličica soli
  • oko 300-500 g povrća po želji, zavisno o povrću

Priprema:

  • Vodu, ocat, šećer i sol stavite u lonac i zakuhajte. Maknite s vatre pa ohladite na sobnu temperaturu.
  • Povrće po želji naribajte na tanko (možete kiseliti rotkvice ili mrkvu) pa ga stavite u odabrane staklenke.
  • Zalijte s preljevom, poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi oko 3-4 sata, zatim staklenke premjestite u frižider i ohladite prije konzumiranja.
  • Čuvajte u frižideru nekoliko tjedana.

WECK® OBLE staklenke 580 ml 6/1 WECK® OBLE staklenke 370 ml 6/1

Savjeti:

  • Šećer u receptu možete smanjiti, ali ovako su nekako lijepo izbalansirani okusi.
  • Kad pripremljeno povrće slažete u staklenke, ostavite jedan i pol do dva centimetra praznog prostora pri vrhu. Prelijte povrće u staklenki pripremljenom otopinom, ali ne sasvim do vrha jer je vrlo važno ostaviti malo prostora zbog tlaka koji se stvara u procesu fermentacije. 
  • Za kiseljenje povrća potrebne su nam sterilizirane staklenke s odgovarajućim poklopcima - ako ih poklopite samo staklenkim poklopcem i metalnim držačima potrošite ih unutar nekoliko tjedana. Prije nego što staklenke zatvorite steriliziranim poklopcima, ostavite da se sve zajedno ohladi.
  • Za drži rok trajanja (zimnica) sadržaj zatvorite dok su staklenke još tople - steriliziranim staklenim poklopcem, brtvenom gumom i metalnim držačima.
  • Za zatrvaranje ohlađenih staklenki sa sadržajem te korištenje unutra nekoliko tjedana možete koristiti PVC (BPA free) ili SILIKONSKE poklopce.  

WECK® OBLE staklenke 580 ml 6/1 WECK® OBLE staklenke 370 ml 6/1