Vrijeme je za kiseljenje povrća! Upravo kreće sezona pripreme hrane u kojoj ćemo uživati u narednim mjesecima. Među mnogim tehnikama konzerviranja povrća najlakša i najbolja svakako je kiseljenje. Kiseljenjem se čuva izvorna hrskavost povrća i povećava njegova prehrambena vrijednost, i to upravo zahvaljujući procesu fermentacije koji počinje kada se povrće zatvori u staklenku.
Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica
Ovaj recept imam već nekoliko godina i svake godine napravim barem nekoliko staklenki ukiseljene mrkve ili rotkvica, a nekad ih pomiješam i skupa unutar staklenke.
Ovo je nekako slatko kisela kombinacija i odlično paše uz roštilj ili neko sticky meso, rižu ili burgere, u biti nema ograničenja, kako vama paše kombinirati okuse tako se igrate.
Rotkvice sam slagala u WECK® oble staklenke od 580 ml i 370 ml.
Uživajte u sezoni!
Kako brzo ukiseliti rotkvice ili mrkvu?
WECK® OBLE staklenke 580 ml 6/1 i WECK® OBLE staklenke 370 ml 6/1
Sastojci:
- 250 ml vode
- 250 ml bijelog balzamičnog ili jabučnog octa
- 250 ml šećera
- 1 žličica soli
- oko 300-500 g povrća po želji, zavisno o povrću
Priprema:
- Vodu, ocat, šećer i sol stavite u lonac i zakuhajte. Maknite s vatre pa ohladite na sobnu temperaturu.
- Povrće po želji naribajte na tanko (možete kiseliti rotkvice ili mrkvu) pa ga stavite u odabrane staklenke.
- Zalijte s preljevom, poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi oko 3-4 sata, zatim staklenke premjestite u frižider i ohladite prije konzumiranja.
- Čuvajte u frižideru nekoliko tjedana.
WECK® OBLE staklenke 580 ml 6/1 i WECK® OBLE staklenke 370 ml 6/1
Savjeti:
- Šećer u receptu možete smanjiti, ali ovako su nekako lijepo izbalansirani okusi.
- Kad pripremljeno povrće slažete u staklenke, ostavite jedan i pol do dva centimetra praznog prostora pri vrhu. Prelijte povrće u staklenki pripremljenom otopinom, ali ne sasvim do vrha jer je vrlo važno ostaviti malo prostora zbog tlaka koji se stvara u procesu fermentacije.
- Za kiseljenje povrća potrebne su nam sterilizirane staklenke s odgovarajućim poklopcima - ako ih poklopite samo staklenkim poklopcem i metalnim držačima potrošite ih unutar nekoliko tjedana. Prije nego što staklenke zatvorite steriliziranim poklopcima, ostavite da se sve zajedno ohladi.
- Za drži rok trajanja (zimnica) sadržaj zatvorite dok su staklenke još tople - steriliziranim staklenim poklopcem, brtvenom gumom i metalnim držačima.
- Za zatrvaranje ohlađenih staklenki sa sadržajem te korištenje unutra nekoliko tjedana možete koristiti PVC (BPA free) ili SILIKONSKE poklopce.
WECK® OBLE staklenke 580 ml 6/1 i WECK® OBLE staklenke 370 ml 6/1