Zatvori
0 kom
Košarica je prazna
0
Napitci

Kako napraviti domaći jogurt?

Objavljeno: 24.01.2018.

Jogurt se možeš vrlo jednostavno napraviti kod kuće. Za razliku od onog kupovnog, odlikuje posebno finom kremastom teksturom. Zato, ako želite biti potpuno sigurni u kvalitetu onog što jedete, upustite se u jednostavnu izradu vlastitog domaćeg jogurta.

Napraviti domaći jogurt je jednostavan proces, koji ne oduzima puno vremena, a ima mnoge prednosti. Izrada domaćeg jogurta ne zahtijeva posebnu opremu u kuhinji. Osim toga, bit ćete zaista sigurni u njegovu kvalitetu. Pravi se od svježeg mlijeka, po mogućnosti domaćeg, time je domaći proizvod koji se odlikuje posebno finom kremastom strukturom. Također, izradom domaćeg jogurta štedite novac.

STAKLENKA OBLA 220 ml 12/1 vidi

 

Priča kaže da je prvi jogurt nastao sasvim slučajno dok je jedan nomad putovao Azijom noseći mlijeko u bisagama. Tijekom dugog putovanja to se mlijeko, na njegovo iznenađenje, zgusnulo i pretvorilo u ukusan i superzdravi napitak - jogurt.

Za pripravu domaćeg jogurta potrebno je svježe mlijeko i jogurt.  Naizvorniji, prvobitni jogurt je kiselo mlijeko. Tako da možete koristiti kiselo mlijeko ili čvrsti jogurt iz trgovine. Druga stvar koja je važna u procesu pravljenja jogurta je temperatura.

Sastojci

  • 1 l punomasnog svježeg mlijeka
  • 100 g čvrstog jogurta ili domaćeg kiselog mlijeka

Priprema

  • Za izradu domaćeg jogurta može poslužiti i domaće kiselo mlijeko kojeg možete sami napraviti: svježe neprokuhano mlijeko ostavite da odstoji (polupoklopljeno) u posudi, na sobnoj temperaturi 24 sata. Ovim postupkom dobili ste kiselo mlijeko koje je spremno za upotrebu i poslužit će vam kao jogurt-starter.
  • Kada ste pripremili jogurt-starter, ostavite ga na sobnoj temperaturi.
  • Mlijeko prokuhajte i ostavite da se ohladi. Važno: Ne stavljati ga u hladnjak jer tada izrada jogurta nije moguća.
  • Kada se mlijeko postupno ohladi, u njega dodati kiselo mlijeko ili čvrsti jogurt.
  • Na 1 litru mlijeka dodati 2 jušne žlice jogurta ili kiselog mlijeka (100 g). Dobro izmiješati.
  • Poklopiti i ostaviti 24 h na sobnoj temperaturi. Nakon 24h jogurt je spreman.
  • Kako bi sačuvali njegovu kvalitetu i svježinu čuvajte ga u Weck staklenkama. Ovisno o količini, izaberite staklenku (oblik i volumen) te je zatvorite staklenim poklopcem na koji ste stavili gumenu brtvu i 2 metalna držača. Time ćete osiurati duži rok trajanja, a ako jogurt kanite potrošiti u kratkom roku, zatvorite ga PVC Weck poklopcem (Weck Pribor vidi).
  • Manji volumeni stakleniki idealni su za pakiranje gotovih porcija koje mogu stajati.
  • Na taj način možete sačuvati željenu količinu domaćeg jogurta koji će vam poslužiti kao jogurt-starter za sljedeći puta.

STAKLENKA OBLA 220 ml 12/1 vidi

 

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Zopim Live Chat

Sendgrid

Google analytics

Google Tag Manager