Zatvori
0 kom
Košarica je prazna
0
Desert

Husari - tradicionalni blagdanski keksi

Objavljeno: 05.12.2018.

Ovih blagdana iznenadite svoje najmilije jestivim poklonima, koje ste vi sami sa ljubavlju napravili, pripremili i zapakirali. Jestivi pokloni maštovita su i originalna rješenja darivanja ovih blagdana. Jednostavno, ukusno i očaravajuće, što još možete poželjeti? WECK® staklenke svojim modernim dizajnom i kvalitetom idealne su za pakiranje vaših domaćih delicija.

Možete zapakirati keksiće, granolu, začine, čajeve, likere... Sve iz vaše "proizvodnje" za darivanje od srca. U suradnji sa našom ambasadoricom Sanjom Mijac i Dolcelom donosimo vam recept za tradcionalne božićne kekse - Husare, jednostavni su za pripremu, možete ih napraviti velik broj, a pokoji sačuvajte i za vlastito uživanje. Stoga, Sanja vam je pripremila tradicionalan recept, bacite se na pečenje, odaberite odgovarajuže staklenke, upakirajte, napišite porukicu i slatkim iznenađenjem razveselite najbliže.

STAKLENKA DEKORATIVNA 1 L sa dodacima vidi

Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica

Ušli smo u najljepši mjesec u godini, za mene nekako najposebniji, prosinac.

Za mene je ovo mjesec keksi i kuglofa – kada se kućom širi miris medenjaka, maslaca i pekmeza kojeg smo kuhali u ljeto. Sada omiljenu slatku zimnicu vadimo iz tamnog i hladnog podruma i spajamo je s prhkim keksima.

Husari imaju puno naziva, poznati su i pod nazivom oči ili dugmad, a svekrva mi je otkrila da su oni to zvali i učiteljska ili gospodska dugmad jer u ono vrijeme rijetko je tko nosio sjajne elegantne dugmadi. Tada se nije baš niti kuhao pekmez od svakakvog voća, osim onaj od šljiva, pa se u davna vremena ovaj keks nije ukrašavao narančastim ili crvenim pekmezom, već voćem i želeima.

Djeca su se u ono vrijeme jako radovala ovakvom keksu, a i starima u današnje vrijeme izmami osmijeh na lice kad se sjete svojih bezbrižnih prosinaca uz ove kekse.

Zato danas ovdje ovaj recept, jer i ja imam jedan prosinac kojeg se rado sjećam kad sam prvi put jela husare. Ukoliko volite poklanjati jestive poklone, podsjećam vas na to ovim slikama i dajem na ideju da i husari budu među vašim jestivim poklonima ove zime.

U slast!

HUSARI

STAKLENKA DEKORATIVNA 1 L sa dodacima vidi

Sastojci

  • 500 g brašna (ja većinom pomiješam pola glatko, pola oštro)
  • 150 g mljevenih orašastih plodova (ja sam koristila bademe, vi možete orahe)
  • Dolcela vanilin šećer
  • 300 g maslaca sobne temperature
  • 140 g šećera
  • 3 žumanjka

Priprema:

  • Od svih sastojaka rukama umijesite prhko tijesto. Trebam će vam nekoliko minuta da lijepo umijesite glatko tijesto. Ukoliko vam i nakon nekoliko minuta ne bude glatko, slobodno dodajte malo vode.
  • Tijesto zamotajte u foliju ili ga stavite u vrećicu i spremite ga u frižider na sat vremena da odstoji.
  • Pećnicu ugrijte na 200C.
  • Od ohlađenog tijesta uzimajte male komadiće tijesta koje rukama oblikujte u kuglicu (ja ih radim malo veće od komada lješnjaka jer su mi ljepši dok su manji).
  • Kuglice stavljajte na tepsije obložene masnim papirom za pečenje.
  • Svakoj kuglici napravite rupicu s vrhom drvene kuhače koju svako malo možete umočiti u brašno kako vam se ne bi lijepilo, iako ne bi ni smjelo.
  • Kekse pecite oko 15 minuta, pazite da ih ne prepečete.
  • Pospite ih šećerom u prahu pa zatim u svaku rupicu stavite malo pekmeza po želji. Ukoliko je pekmez jako tvrd možete ga malo zagrijati u manjem lončiću pa tek tada puniti kekse.

Napomena:

Ukoliko ćete u tijesto stavljati orahe, bilo bi dobro da dodate i malo limunove korice ili Dolcela limun šećer.

STAKLENKA DEKORATIVNA 1 L sa dodacima vidi

 

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Zopim Live Chat

Sendgrid

Google analytics

Google Tag Manager