Namazi, odnosno paštete idealne su za doručak, užinu ili večeru, a mogu servirati i kao predjelo. Idealne su za patye ili kao iznenađenje za goste. Budući da se lako i brzo pripremaju, nema potrebe kupovati gotove koje sadrže razne aditive i konzervanse. Njapopularnija je svakako pašteta od piletine koju možete napraviti u samo nekoliko poteza.
Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica
Ako radim domaće namaze onda su to obično onaj od tune ili avokada, no danas nešto malo drugačije. Jedan vrtićki recept koji sam malo doradila da bude i za nas odrasle.
Radi se o namazu od piletine i celera kojeg spremaju ovdje u lokalnom vrtiću i kojeg sam imala prilike probati. Mi ga doma obožavamo u ovim mjerama, a vi se možete poigrati sastojcima i začinima ako želite. Namaz sam spremila i poslužila u WECK® staklenkama. Nakon guštanja staklenke jednostavno zatvorite i namaz čuvajte u frižideru nekoliko dana, odnosno dok ga ne pojedete.
Predlažem da uz njega ispečete brzi kruh bez dizanja ili možda zamijesite ludo tijesto i ispečete kiflice kao što sam ja to danas napravila.
U slast!
STAKLENKA DEKORATIVNA 220 ml 12/1 vidi
Namaz od piletine i celera
Sastojci:
- oko 280 g skuhanih pilećih prsa (1 cijelo pileće meso)
- oko 180 g skuhanog celera (pola manjeg)
- 1 glavica crvenog ili ljubičastog luka
- pola glavice češnjaka (količinu možete smanjiti ili povećati)
- oko 100 g maslaca (po potrebi i više)
- malo soli i papra
- malo peršinovog lista
Priprema:
- Sve sastojke stavite u blender - malo nasjeckajte luk, ogulite češnjak i izblendajte dok ne dobijete kremasti namaz.
- Ukoliko želite dodajte više maslaca za kremastiji namaz.
- Probajte i ukoliko treba dosolite.
Posluživanje
Namaz sam poslužila u WECK® dekorativnoj staklenci od 220 ml i kopar u kalup staklenci od 80 ml.
STAKLENKA DEKORATIVNA 220 ml 12/1 vidi
STAKLENKA KALUP 80 ml 24/1 vidi
WECK® SAVJETI
Domaće paštete preporučeno je čuvati u staklenkama, dobro zatvorene jer sadrže kvarljive sastojke. Ako napravite veću količinu rasporedite je u manje staklenke (staklenke kalup 165 i 200 ml, te oble i dekorativne staklenke od 220 ml) te ih hermetički zatvorite tako da staklenku zatvorite brtvenom gumom (koju ste prethodno kratko prokuhali u kipućoj vodi s malo alkoholnog octa) i metalnim držačima (2 komada). Tako zatvorena pašteta može stajati u frižderu i do 2 tjedna. Ako ćete u nekoliko dana potrošiti namaz, slobodno ga zatvorite sa silikonskim ili PVC WECK® poklopcima.
Najbolje ih je konzumirati svježe uz domaće kiflice, prepečeni kruh, baget, tost ili slane krekere. Servirane u WECK® staklenkama idealne su za posluživanje te svakom priuštite da sam uživa u mazanju i okusima domaće delikatese.