Ajvar spada u one tradicionalne dodatke bez kojega su neka jela gotovo nezamisliva. Odličan je kao namaz ili dodatak pečenom mesu, kobasicama, jelima s roštilja, a njime se mogu obogatiti i drugi umaci ili variva. Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara. Priprema se u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, češnjak, ulje i sol, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, rajčicama, začinskim biljem... Volimo, brze i jednostavne recepte, stoga vam preporučamo provjereni recept za domaći ajvar s kojim ćete razmaziti svoje nepce.
Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica
Moj stari recept dobio je novo ruho. Ovo je moj najdraži ajvar, volim ga od paprike paradajzerice i volim kada je paprika kuhana, a ne pečena. Volim tu narančastu boju ajvara i te zelene tragove svježeg peršina u svakoj žlici koju stavim na kruh.
Pečenu papriku obožavam u pinđuru, a ukoliko stignem, ove godine bih vam voljela predstaviti i taj naš domaći recept. Oko pinđura ima puno posla, no oko ovog ajvara nema toliko. Stoga, ukoliko još niste i papriku spremili kao dio svoje zimnice, evo recepta.
Sastojci:
Sastojci za oko 10-ak srednjih staklenki (prosjek 580 ml, može biti nešto i od 850 ml ili 370 ml):
- 5 kg narezane paprike
- 1.5 kg narezanog patlidžana
- 1 glavica češnjaka
- 3 l vruće vode
- 2 dcl vinskog octa
- 3 žlice soli
- papra po ukusu
- 3 ljute feferone
- 2 žlice senfa
- 2.5 dcl ulja
- 2 žličice konzervansa
- velika šaka svježeg lišća peršina
Priprema:
- Povrće operite i narežite na srednje na srednje komade.
- Očišćeno povrće stavite u lonac skupa sa: 3 l vruće vode, 2 dcl vinskog octa, 3 žlice soli, papra po ukusu i ljutim papričicama ako ćete ih stavljati. Sve to zajedno kuhajte na umjerenoj vatri, ne prejakoj, s povremenim miješanjem dok god povrće ne omekani, tada je gotovo (oko 45). Nemojte ga prekuhati, kožica se s paprike nebi smjela jako odvajati.
- Povrće ocijedite iz te vode (vodu bacite) i usitnite ga u blenderu ili na mašinu za meso.
- Samljeveno povrće opet stavite kuhati na umjerenu vatru, ne prejau, i to sa 2 žlice senfa i 2.5 dcl ulja. Miješajte svako malo čisto da vam dno ne zagori, ako ćete kuhati na velikoj vatri, morat ćete stalno miješati. Kuhajte oko 45-50 minuta, dok se na površini više ne bude skupljala voda i dok kada prođete kuhačom po dnu lonca ostaje trag i ajvar bude gust.
- Staklenke sterilizirajte u pećnici.
- Kada je ajvar gotov, u njega dodajte konzervans, promiješajte i ostavite na vatri još oko minute.
- Svježi peršin operite i nasjeckan dodajte u ajvar. Promiješajte i ugasite plamen.
- Osušene i vruće WECK® staklenke punite ajvarom dok je još topao. Na vrh svake napunjene staklenke stavite malo ulja i zatvorite brtvenom gumom, staklenim poklopcem i metalnim držačem.
- Ostavite staklenke da se postepeno hlade, nakon toga ih pospremite na hladno i tamno mjesto.
Sterilizacija staklenki:
- U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane staklenke pa sve skupa stavite u pećnicu zagrijanu na 100 C.
- Sušite u zatvorenoj pećnici dok na staklenkama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.
Napomena:
Kod konzerviranja ne koristite plastične poklopce. Možete ih staviti na staklenke koje ćete trošiti odmah.
Preporuka:
Ajvar za zimnicu preporučamo konzervirati u WECK® OBLIM staklenkama od 580 ml ili u KALUP staklenkama od 580 ml i 850 ml.
Želite li kozervirati manje količine preporučamo WECK® OBLE staklenke od 370 ml ili u KALUP staklenkama od 370 ml.