Kisela zimnica na prirodan način iz domaće radinosti! U nekoliko jednostavnih koraka vaši omiljeni sadržaji bit će konzervirani i hermetički zatvoreni za dugotrajno čuvanje. Pripremimo zimnicu ZAJEDNO! S okusom tradicije, kao iz bakine kuhinje!
Recept, video i fotografije blog Slavonka
Postupak PASTERIZACIJE u WECK® staklenkama koristi se preko stotinjak godina. U nekoliko jednostavnih koraka vaši omiljeni sadržaji bit će konzervirani i hermetički zatvoreni za dugotrajno čuvanje. Kako bi vam što jasnije približili kako pasterizirati ili dunstati, u odličnom videu, postupak i sve korake donosi nam Slavonka izrađujući svoju omiljnu varijantu clow slove salate - od milja nazvane ukuseljena sendvič salata.
Kako pripremiti i napuniti staklenke, koristiti brtvene gumice, zatvoriti staklenke, pravilno dunstati u loncu, testirati je li staklenka hermetički zatvorena i kako otvoriti staklenku... Postupak pasterizacije isti je za bilo koji drugi recept kiseljenja ovom metodom, jedino vrijeme pasterzacije ovisi o sadržaju koji se kiseli.
Domaća mix kisela salata
- Potrebno vam je za 6 oblih WECK staklenki od 580ml
WECK® staklenke OBLE 580 ml vidi
Sastojci:
- 400 g ribanog kupusa
- 400 g ribane mrkve
- 400 g ribanih krastavaca (sjemenke izvadite prije ribanja)
- 3 bilo koje slatke jabuke narezane na komade
Tekućina za kiseljenje
- 150 g šećera
- 300 ml alkoholnog octa
- 1,5 l vode
- 100 g soli
- 1 vrećica konzervansa
- 1 žličica sjemenki gorušice
- 2 žlice suhog kopra
- 1 žlica korijandera
- 3 lovorova lista usitnjena
- 2 žlice papra u zrnu (ja koristim šareni)
*začini mogu biti po iboru, koristite svooje omiljne
Za dezinfekciju gumica:
- 300 ml vode
- 100 ml octa
Postupak:
Prije nego krenete u izradu, svakako dezinficirajte WECK® staklenke! Možete ih oprati u perilici posuđa ili ručno, a gumice kratko prokuhajte u mješavini vode i octa.
Za dodatnu sterilizaciju, ako perete ručno WECK® staklenke, uključite pećnicu na 100 stupnjeva i posložite staklenke i poklopce u posudu za pečenje.
Sterilizirajte u pećnici barem 10ak minuta. Najbolje ih je staviti vlažne, pa ćete vidjeti kada ne bude više tragova vode, onda su sterilizirane.
- Svo naribano povrće i jabuke stavite u jednu posudu. Promiješajte.
- Sve sastojke za tekućinu za kiseljenje dodajte u posudu za kuhanje i pustite da prokuha.
- Punite WECK® staklenke do 2 cm od ruba. Ja sam napravila test i radila 1cm, uspješno su se zapečatila, tako da nemate brige ako vam negdje malo više ode smjese ili tekućine.
- U svaku staklenku dodajte tekućine dovoljno da prekrije smjesu, otprilike 2,5 šeflje.
- Gumicu pažljivo postavite na poklopac i prstom prođite cijeli krug kako biste bili sigurni da je dobro „sjela“.
- Rubove WECK® staklenke prebrišite kako ne bi bilo ostataka smjese!
- Pažljivo položite poklopac na posudu i zakvačite s dvije kvačice pazeći da ne zakvačite ondje gdje je jezičak!
- U veliki lonac stavite prvo krpu na dno, kako staklenke ne bi imale direktan doticaj s loncem. Posložite staklenkei dodajte dovoljno vode da ih prekrije. Staklenke moraju biti potopljene u vodi.
VAŽNO – ako vam je tekućina u staklenki hladna, dodajete hladnu vodu, ako je topla, dodajete toplu vodu radi temperaturnog šoka! Staklenke u snimanju recepta su punjene toplom tekućinom, stoga su stavljene u toplu vodu lonca.
- Lonac stavite na vatru i pustite da prokuha. Kada prokuha, kuhajte još 35 minuta.
- Nakon 35 minuta pažljivo izvadite vaše staklenke na žicu za hlađenje.
- Prvi indikator pasterizacije i pečaćenja vaše WECK® staklenke je jezičak koji će biti prema dolje ako je teglica dobro zapečaćena.
- Pustite staklenke da se u potpunosti ohlade, najbolje preko noći.
- Nakon hlađenja možete skinuti kopčice i provesti još jedan test.
- Staklenku primite za poklopac i podignite, ako je zapečaćena, moći ćete ju podići na taj način od površine.
- Također jedan zabavan način je da si teglicu preokrenete iznad glave, kao kad provjeravate snijeg od bjelanjaka!
WECK® staklenke OBLE 580 ml vidi
Imaš li svoju WECK® staklenku?
Veliki izbor oblika i veličina potraži pod kategorijom WECK® STAKLENKE.
Izrada zimnice u WECK® staklenkama brza je i jednostavna! Sadržaj je siguran za dugotrajno čuvanje. S okusom tradicije, kao iz bakine kuhinje!
WECK® staklenke OBLE 580 ml vidi