0 kom
Košarica je prazna
0
Kiseljenje povrća

Domaća mix kisela salata

Objavljeno: 16.07.2020.

Kisela zimnica na prirodan način iz domaće radinosti! U nekoliko jednostavnih koraka vaši omiljeni sadržaji bit će konzervirani i hermetički zatvoreni za dugotrajno čuvanje. Pripremimo zimnicu ZAJEDNO! S okusom tradicije, kao iz bakine kuhinje!

Recept, video i fotografije blog Slavonka

Postupak PASTERIZACIJE u WECK® staklenkama koristi se preko stotinjak godina. U nekoliko jednostavnih koraka vaši omiljeni sadržaji bit će konzervirani i hermetički zatvoreni za dugotrajno čuvanje. Kako bi vam što jasnije približili kako pasterizirati ili dunstati, u odličnom videu, postupak i sve korake donosi nam Slavonka izrađujući svoju omiljnu varijantu clow slove salate - od milja nazvane ukuseljena sendvič salata.

Kako pripremiti i napuniti staklenke, koristiti brtvene gumice, zatvoriti staklenke, pravilno dunstati u loncu, testirati je li staklenka hermetički zatvorena i kako otvoriti staklenku... Postupak pasterizacije isti je za bilo koji drugi recept kiseljenja ovom metodom, jedino vrijeme pasterzacije ovisi o sadržaju koji se kiseli.

Domaća mix kisela salata

  • Potrebno vam je za 6 oblih WECK staklenki  od 580ml

WECK® staklenke OBLE 580 ml vidi

Sastojci:

  • 400 g ribanog kupusa
  • 400 g ribane mrkve
  • 400 g ribanih krastavaca (sjemenke izvadite prije ribanja)
  • 3 bilo koje slatke jabuke narezane na komade

Tekućina za kiseljenje

  • 150 g šećera
  • 300 ml alkoholnog octa
  • 1,5 l vode
  • 100 g soli
  • 1 vrećica konzervansa
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • 2 žlice suhog kopra
  • 1 žlica korijandera
  • 3 lovorova lista usitnjena
  • 2 žlice papra u zrnu (ja koristim šareni)

*začini mogu biti po iboru, koristite svooje omiljne

Za dezinfekciju gumica:

  • 300 ml vode
  • 100 ml octa

Postupak:

Prije nego krenete u izradu, svakako dezinficirajte WECK® staklenke! Možete ih oprati u perilici posuđa ili ručno, a gumice kratko prokuhajte u mješavini vode i octa.

Za dodatnu sterilizaciju, ako perete ručno WECK® staklenke, uključite pećnicu na 100 stupnjeva i posložite staklenke i poklopce u posudu za pečenje.

Sterilizirajte u pećnici barem 10ak minuta. Najbolje ih je staviti vlažne, pa ćete vidjeti kada ne bude više tragova vode, onda su sterilizirane.

  • Svo naribano povrće i jabuke stavite u jednu posudu. Promiješajte.
  • Sve sastojke za tekućinu za kiseljenje dodajte u posudu za kuhanje i pustite da prokuha.
  • Punite WECK® staklenke do 2 cm od ruba. Ja sam napravila test i radila 1cm, uspješno su se zapečatila, tako da nemate brige ako vam negdje malo više ode smjese ili tekućine.
  • U svaku staklenku dodajte tekućine dovoljno da prekrije smjesu, otprilike 2,5 šeflje.
  • Gumicu pažljivo postavite na poklopac i prstom prođite cijeli krug kako biste bili sigurni da je dobro „sjela“.
  • Rubove WECK® staklenke prebrišite kako ne bi bilo ostataka smjese!
  • Pažljivo položite poklopac na posudu i zakvačite s dvije kvačice pazeći da ne zakvačite ondje gdje je jezičak!
  • U veliki lonac stavite prvo krpu na dno, kako staklenke ne bi imale direktan doticaj s loncem. Posložite staklenkei dodajte dovoljno vode da ih prekrije. Staklenke moraju biti potopljene u vodi.

VAŽNO – ako vam je tekućina u staklenki hladna, dodajete hladnu vodu, ako je topla, dodajete toplu vodu radi temperaturnog šoka! Staklenke u snimanju recepta su punjene toplom tekućinom, stoga su stavljene u toplu vodu lonca.

  • Lonac stavite na vatru i pustite da prokuha. Kada prokuha, kuhajte još 35 minuta.
  • Nakon 35 minuta pažljivo izvadite vaše staklenke na žicu za hlađenje.
  • Prvi indikator pasterizacije i pečaćenja vaše WECK® staklenke je jezičak koji će biti prema dolje ako je teglica dobro zapečaćena.
  • Pustite staklenke da se u potpunosti ohlade, najbolje preko noći.
  • Nakon hlađenja možete skinuti kopčice i provesti još jedan test.
  • Staklenku primite za poklopac i podignite, ako je zapečaćena, moći ćete ju podići na taj način od površine.
  • Također jedan zabavan način je da si teglicu preokrenete iznad glave, kao kad provjeravate snijeg od bjelanjaka!

WECK® staklenke OBLE 580 ml vidi

Imaš li svoju WECK® staklenku? 

Veliki izbor oblika i veličina potraži pod kategorijom WECK® STAKLENKE.
Izrada zimnice u WECK® staklenkama brza je i jednostavna! Sadržaj je siguran za dugotrajno čuvanje. S okusom tradicije, kao iz bakine kuhinje!

WECK® staklenke OBLE 580 ml vidi

 

 

 

 

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Zopim Live Chat

Sendgrid

Google analytics

Google Tag Manager