0 kom
Košarica je prazna
0
Kisela zimnica

Domaća cikla za zimnicu

Objavljeno: 11.07.2018.

Jedna od najpoznatijih i najomiljenijih zimnica je ukiseljena cikla. Osim što je izuzetan prilog zimskim jelima, praktična je jer se može čuvati dugo vremena. Poslužit će i kao prirodni izvor zdravlja u sezoni infekcija i gripe, stoga ju je zimi preporučljivo češće uvrstiti u jelovnik. Donosimo vam reecpt za prirodno i jednostavno kiseljeje cikle bez konzervansa pasterizacijom u WECK® staklenkama.

Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica

Ljeto je vrijeme zimnice, vrijeme kada ubiremo polodove iz zemlje i osim što u dosta njih uživamo u svježem obliku, dosta namirnica završi spremljeno u teglice i čeka zimu kada tih namirnica neće biti.

Cikla je jedna takva namirnica – hranjiva je i nutritivno vrijedna, bogata vitaminima i vlaknima. Cikla se može jesti sirova, kuhana ili ukiseljena pa je kao takva stvarno odličan izbor za zimnicu jer se ukiseljena može čuvati dugo vremena, a poslužit će kao izvor zdravlja zimi.

Uz pravilnu pasterizaciju ili po naški dunstanje možete ju pripremiti i bez konzervansa. Ne znam jeste li znali, ali cikla je spremna za branje tek onda kada sama krene izlaziti iz zemlje van.

Današnju ciklu za zimnicu spremila sam u WECK® oble staklenke od 580 ml.

Svakako vam predlažem da ukoliko ćete ciklu pripremati općenito u WECK® staklenkama pročitate članak o konzerviranju u njima na linku koji vam stavljam OVDJE. No, evo i nekih najosnovnijih pravila kojih se je potrebno pridržavati: 

  • Staklenke i poklopac prije korištenja isperite vrućom vodom (ja staklenke uvijek steriliziram), a gumene brtve kratko pokuhajte u vrućoj vodi sa malo octa. Prije zatvaranja odstranite sve mrlje sa ruba staklenke nastale pri punjenju hrane
  • Ne koristite istrošene brtve. Provjerite da li su vam staklenke, poklopaci ili kleme oštećene.
  • Izbjegavajte razlike u temperaturi: hladne staklenke stavljaje u hladnu vodu, tople napunjene staklenke u toplu vodu. Nakon pasteriziranja vruće staklenke odložite na toplu podlogu

A sada idemo na recept!

Cikla za zimnicu

STAKLENKA OBLA 580 ml 6/1 vidi

Sastojci:

  • oko 6-7 kg cikle
  • 1.5 l vode
  • 3 dcl vinskog octa
  • 150 g šećera
  • 50 g soli

Priprema:

Kuhanje cikle:

  • Ciklu operite i odstranite joj stabljike i lišće, ali pazite da ju ne zarežete nigdje dole jer će inače tijekom kuhanja izgubiti boju. 
  • Kuhajte cijelu ciklu u loncu sve dok ne postane mekana, otprilike oko sat vremena, zavisi od veličine cikle. Porbodite ju nožićem i ako prolazi skuhana je.
  • Ciklu ogulite i narežite po želji. Možete ju rezati nožem ili naribati kao što sam ja to napravila.

Sterilizacija staklenki:

  • Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije.
  • U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane staklenke pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.
  • Sušite u zatvorenoj pećnici dok na staklenkama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.

Kuhanje preljeva i punjenje staklenki:

  • Sve sastojke za preljev (vodu, ocat, šećer i sol) stavite u lonac i pustite da prokuha, neka se šećer otopi.
  • U staklenke stavite ciklu, ukoliko želite dodajte zaštitni plastični poklopac kako se cikla nebi dizala te zalijte preljevom pritom ostavljajući barem 2 cm od vrha pazeći da ne prepunite staklenke.
  • Zatvorite staklenke i izvršite pasterizaciju iliti dunstanje.

Pasterizacija:

  • Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke, neka se staklenke ne dodiruju. 

STAKLENKA OBLA 580 ml 6/1 vidi

  • Nalijte vodu preko staklenki, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja. Ukoliko ćete raditi u klasičnim, a ne u WECK® staklenkama, tada u lonac nalijte vode do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene.
  • Nakon vrenja kuhajte još otprilike 15 minuta.
  • Na kraju izvadite staklenke van, obrišite ih i sačekajte da se potpuno ohlade.
  • Ovdje možete i provjeriti jeste li dobro vakumirali WECK® staklenke tako da skinete metalne držače i probate podići staklenku držeći ju za poklopac, ako se poklopac ne odvaja, staklenka je dobro vakumirana i zaštićena od kvarenja.
  • Nakon toga ih odložite na hladno i tamno mjesto.

STAKLENKA OBLA 580 ml 6/1 vidi

Napomena:

  • Kod pasterizacije ne smijete koristiti plastične poklopce.
  • Staklenke se odmah nakon pasterizacije vade van iz lonca jer ako ostanu na višoj temperaturi u vodi unutar lonca proces se nepotrebno produljuje, a konzervirani proizvod gubi na kakvoći.
  • Istodobno pasterizirajte staklenke s istim sadržajem (od istog voća ili povrća).
  • Uvijek istodobno pasterizirajte staklenke približno jednakih veličina.

STAKLENKA OBLA 580 ml 6/1 vidi