Jedna od najpoznatijih i najomiljenijih zimnica je ukiseljena cikla. Osim što je izuzetan prilog zimskim jelima, praktična je jer se može čuvati dugo vremena. Poslužit će i kao prirodni izvor zdravlja u sezoni infekcija i gripe, stoga ju je zimi preporučljivo češće uvrstiti u jelovnik. Donosimo vam reecpt za prirodno i jednostavno kiseljeje cikle bez konzervansa pasterizacijom u WECK® staklenkama.
Recept i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica
Ljeto je vrijeme zimnice, vrijeme kada ubiremo polodove iz zemlje i osim što u dosta njih uživamo u svježem obliku, dosta namirnica završi spremljeno u teglice i čeka zimu kada tih namirnica neće biti.
Cikla je jedna takva namirnica – hranjiva je i nutritivno vrijedna, bogata vitaminima i vlaknima. Cikla se može jesti sirova, kuhana ili ukiseljena pa je kao takva stvarno odličan izbor za zimnicu jer se ukiseljena može čuvati dugo vremena, a poslužit će kao izvor zdravlja zimi.
Uz pravilnu pasterizaciju ili po naški dunstanje možete ju pripremiti i bez konzervansa. Ne znam jeste li znali, ali cikla je spremna za branje tek onda kada sama krene izlaziti iz zemlje van.
Današnju ciklu za zimnicu spremila sam u WECK® oble staklenke od 580 ml.
Svakako vam predlažem da ukoliko ćete ciklu pripremati općenito u WECK® staklenkama pročitate članak o konzerviranju u njima na linku koji vam stavljam OVDJE. No, evo i nekih najosnovnijih pravila kojih se je potrebno pridržavati:
- Staklenke i poklopac prije korištenja isperite vrućom vodom (ja staklenke uvijek steriliziram), a gumene brtve kratko pokuhajte u vrućoj vodi sa malo octa. Prije zatvaranja odstranite sve mrlje sa ruba staklenke nastale pri punjenju hrane
- Ne koristite istrošene brtve. Provjerite da li su vam staklenke, poklopaci ili kleme oštećene.
- Izbjegavajte razlike u temperaturi: hladne staklenke stavljaje u hladnu vodu, tople napunjene staklenke u toplu vodu. Nakon pasteriziranja vruće staklenke odložite na toplu podlogu
A sada idemo na recept!
Cikla za zimnicu
STAKLENKA OBLA 580 ml 6/1 vidi
Sastojci:
- oko 6-7 kg cikle
- 1.5 l vode
- 3 dcl vinskog octa
- 150 g šećera
- 50 g soli
Priprema:
Kuhanje cikle:
- Ciklu operite i odstranite joj stabljike i lišće, ali pazite da ju ne zarežete nigdje dole jer će inače tijekom kuhanja izgubiti boju.
- Kuhajte cijelu ciklu u loncu sve dok ne postane mekana, otprilike oko sat vremena, zavisi od veličine cikle. Porbodite ju nožićem i ako prolazi skuhana je.
- Ciklu ogulite i narežite po želji. Možete ju rezati nožem ili naribati kao što sam ja to napravila.
Sterilizacija staklenki:
- Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije.
- U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane staklenke pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.
- Sušite u zatvorenoj pećnici dok na staklenkama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.
Kuhanje preljeva i punjenje staklenki:
- Sve sastojke za preljev (vodu, ocat, šećer i sol) stavite u lonac i pustite da prokuha, neka se šećer otopi.
- U staklenke stavite ciklu, ukoliko želite dodajte zaštitni plastični poklopac kako se cikla nebi dizala te zalijte preljevom pritom ostavljajući barem 2 cm od vrha pazeći da ne prepunite staklenke.
- Zatvorite staklenke i izvršite pasterizaciju iliti dunstanje.
Pasterizacija:
- Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke, neka se staklenke ne dodiruju.
STAKLENKA OBLA 580 ml 6/1 vidi
- Nalijte vodu preko staklenki, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja. Ukoliko ćete raditi u klasičnim, a ne u WECK® staklenkama, tada u lonac nalijte vode do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene.
- Nakon vrenja kuhajte još otprilike 15 minuta.
- Na kraju izvadite staklenke van, obrišite ih i sačekajte da se potpuno ohlade.
- Ovdje možete i provjeriti jeste li dobro vakumirali WECK® staklenke tako da skinete metalne držače i probate podići staklenku držeći ju za poklopac, ako se poklopac ne odvaja, staklenka je dobro vakumirana i zaštićena od kvarenja.
- Nakon toga ih odložite na hladno i tamno mjesto.
STAKLENKA OBLA 580 ml 6/1 vidi
Napomena:
- Kod pasterizacije ne smijete koristiti plastične poklopce.
- Staklenke se odmah nakon pasterizacije vade van iz lonca jer ako ostanu na višoj temperaturi u vodi unutar lonca proces se nepotrebno produljuje, a konzervirani proizvod gubi na kakvoći.
- Istodobno pasterizirajte staklenke s istim sadržajem (od istog voća ili povrća).
- Uvijek istodobno pasterizirajte staklenke približno jednakih veličina.
STAKLENKA OBLA 580 ml 6/1 vidi