Ukoliko još niste čuli za granolu – to je naziv za pečenu mješavinu žitarica i sjemenki, kod nas poznatija kao “crunchy müsli”. Jednom se ispeče i može se jesti danima u raznim kombinacijama. Poprilično je svestrana budući da postoji doista bezbroj načina da ju poslužite - kao doručak, međuobrok, desert...
Autor i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica
Granola je moj omiljeni doručak zadnjih godinu dana, tek sam se prošle godine zaljubila u njen okus. Stvarno volim ovu hrskavu, mirisnu i zdraviju, domaću varijantu, a kako sam nedavno vidjela da u prodaji postoji i čokoladna granola i odlučila sam se poigrati tim okusima. Trenutno mi je upravo ova čokoladna granola najdraži doručak, pogotovo sada kada kreće sezona jagoda, malina i ostalih slatkih bobica.
STAKLENKA OBLA 220 ml 12/1 vidi
Sastojci:
- 350 g žitarica (vidi pod napomena)
- prstohvat soli
- 1-2 žlice sirovog kakaa
- 3 žlice kokosovog ulja
- 6 žlica meda
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 150C.
- Srednju tepsiju obložite papirom za pečenje.
- U jednu posudu stavite žitarice, sol i kakao.
- U manjem lončiću otopite kokosovo ulje i med da bude tekuće pa umiješajte u žitarice. Sve skupa dobro spojite da bude jako ljepljivo.
- Istresite u tepsiju, poravnajte i utisnite.
- Stavite peći dok ne porumeni - obično im treba oko 20 minuta. Ukoliko ne volite komade granole, tada tijekom pečenja kuhačom u dva navrata promiješajte granolu u tepsiji.
- Nakon pečenja granolu razlomite, premjestite u staklenku i jedite ju po želji. Rok trajanja joj je otprilike 2 mjeseca.
STAKLENKA KALUP 850 ml 6/1 vidi
Volim je u kombinaciji s tekućim jogurtom i svježim voćem, a ako vam nije dovoljno slatka, predlažem da u jogurt umiješate žličicu omiljenog domaćeg pekmeza.
STAKLENKA OBLA 220 ml 12/1 vidi
Napomena:
Što se tiče žitarica - najčešće kupujem mješavinu triju ili pet vrsta žitarica. Najčešće su u tim pakiranjima izmješane zobene, pšenične i ječmene pahuljice. U ovu gramažu dodam i chia sjemenke, nekad i kokos.
Vi možete dodati i:
- sjemenke poput chia, mljevenih lanenih ili suncokretovih
- suho voće poput brusnica, grožđica,, marelica ili banana
- orašaste plodove poput badema, lješnjaka ili oraha
- odlično pašu i dodaci poput komadića čokolade, kikirija ili kokosa
Što se tiče dodavanje dodatnih sastojaka, po želji nakon pečenja umiješajte suho voće i čokoladu, dok sjemenke, orašaste plodove, kokos i kikiriki dodajete prije pečenja.
STAKLENKA OBLA 220 ml 12/1 vidi