0 kom
Košarica je prazna
0
Za slatki, ali zdravi početak dana

Čokoladna granola iz domaće radionice

Objavljeno: 18.05.2018.

Ukoliko još niste čuli za granolu – to je naziv za pečenu mješavinu žitarica i sjemenki, kod nas poznatija kao “crunchy müsli”. Jednom se ispeče i može se jesti danima u raznim kombinacijama. Poprilično je svestrana budući da postoji doista bezbroj načina da ju poslužite - kao doručak, međuobrok, desert...

Autor i fotografije: Sanja Mijac, blog Domaćica

Granola je moj omiljeni doručak zadnjih godinu dana, tek sam se prošle godine zaljubila u njen okus. Stvarno volim ovu hrskavu, mirisnu i zdraviju, domaću varijantu, a kako sam nedavno vidjela da u prodaji postoji i čokoladna granola i odlučila sam se poigrati tim okusima. Trenutno mi je upravo ova čokoladna granola najdraži doručak, pogotovo sada kada kreće sezona jagoda, malina i ostalih slatkih bobica.

STAKLENKA OBLA 220 ml 12/1 vidi

Sastojci:

  • 350 g žitarica (vidi pod napomena)
  • prstohvat soli
  • 1-2 žlice sirovog kakaa
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 6 žlica meda

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 150C.
  • Srednju tepsiju obložite papirom za pečenje.
  • U jednu posudu stavite žitarice, sol i kakao.
  • U manjem lončiću otopite kokosovo ulje i med da bude tekuće pa umiješajte u žitarice. Sve skupa dobro spojite da bude jako ljepljivo.
  • Istresite u tepsiju, poravnajte i utisnite.
  • Stavite peći dok ne porumeni - obično im treba oko 20 minuta. Ukoliko ne volite komade granole, tada tijekom pečenja kuhačom u dva navrata promiješajte granolu u tepsiji.
  • Nakon pečenja granolu razlomite, premjestite u staklenku i jedite ju po želji. Rok trajanja joj je otprilike 2 mjeseca.

STAKLENKA KALUP 850 ml 6/1 vidi

Volim je u kombinaciji s tekućim jogurtom i svježim voćem, a ako vam nije dovoljno slatka, predlažem da u jogurt umiješate žličicu omiljenog domaćeg pekmeza.

STAKLENKA OBLA 220 ml 12/1 vidi

Napomena:

Što se tiče žitarica - najčešće kupujem mješavinu triju ili pet vrsta žitarica. Najčešće su u tim pakiranjima izmješane zobene, pšenične i ječmene pahuljice. U ovu gramažu dodam i chia sjemenke, nekad i kokos.

Vi možete dodati i: 

  • sjemenke poput chia, mljevenih lanenih ili suncokretovih
  • suho voće poput brusnica, grožđica,, marelica ili banana
  • orašaste plodove poput badema, lješnjaka ili oraha
  • odlično pašu i dodaci poput komadića čokolade, kikirija ili kokosa

Što se tiče dodavanje dodatnih sastojaka, po želji nakon pečenja umiješajte suho voće i čokoladu, dok sjemenke, orašaste plodove, kokos i kikiriki dodajete prije pečenja.

 

STAKLENKA OBLA 220 ml 12/1 vidi