Zatvori
0 kom
Košarica je prazna
0
Rođendanske svjećice

Zašto za svaki rođendan pušemo svjećice na torti?

Objavljeno: 26.05.2018.

Jedan od najpoznatijih rođendanskih običaj diljem svijeta svakako je puhanje svjećica na rođendanskoj torti. No, znate li kako je uopće došlo o toga?

Danas je nezamislivo proslaviti rođendan bez rođendanske torte. Takođe, nije rijetkost ni da se na njoj nađe tačno onoliki broj svjećica, koliko godina osoba puni, a za one praktičnije, tu su i svjećice u obliku broja. Prije posluživanja torte, svjećice se zapale, a slavljenik ili slavljenica prvo zamisle želju, pa duboko udahnu i počni iz sve snage puhati, sa ciljem da ugase sve svjećice u jednom dahu. Vjeruje se da će se tako ostvariti zamišljeno. Međutim, otkud nam taj običaj? 

Slavljenje rođendana tradicija je koja datira još iz drevnog Egipta, a Rimljani su ovu svečanost prvi uveličali kolačima. Grci su pravili okrugli kolač, koji je smboliziralo Mjesec. Na rub okruglog kolača stavljali su svjećice, tako je kolač svjetlio poput Mjeseca, a slavljenik je iznosio želje božici Mjeseca-Artemidi. Iako pečenje kolača ima dugu tradiciju, torte su se prvi put pojavile tek krajem 16.stoljeća i to u Srednjoj Europi. Od 18. stoljeća torte se počinju peći kao i danas, povodom različitih svečanosti, ali isključivo po kućama bogate aristokracije. One su tek od 19. stoljeća postale dostupnije širem sloju stanovništva kada su bijelo brašno i šećer postali jeftiniji.

Svjećice su se počele koristiti tek u kasnom 18. stoljeću i to najprije u Nemačkoj. Nijemci koji su se usavršili u umjetnosti svijeća, postavljali su svijeće na tortu, ali iz vjerskih razloga. Stručnjaci kažu da je običaj stavljanja svjećica nastao zbog ljudskog vjerovanja da bogovi žive na nebu te su mislili da svjetlost svjećica šalje signale i molitve Bogu. Obično bi stavili veliku svijeću u sredinu torte što je simboliziralo "Svjetlost Života". Kao dio rođendanskih zabava postaju kada je, navodno, bogati grof na svom rođendanskom partiju, goste iznenadio ogromnom okruglom tortom sa puno svjećica koje su simbolizovale proslavu života kroz svjetlost.  

I danas su ljudi još uvijek praznovjerni kada je riječ o rođendanskim svjećicama. Puhanjem u svjećice, želja koja se tom prilikom poželi, šalje se direktno na ostvarenje, a veoma je važno da se sve istovremeno ugase kako bi poruka bila odjednom prosljeđena i ekspresno ispunjena. Da bi se ova poruka ostvarila, važno je nikom ne reći svoju želju. Inače, neki narodi stavljaju svjećicu više od godina slavljenika, verujući da mu tako produžavaju život.

Bili praznovjerni ili ne – puhanje svjećica sa ciljem ispunjenja želje na rođendanskoj torti simpatičan je običaj koji veseli i djecu i odrasle. Danas rođendanske svjećice možete pronaći u raznim stilovima i dizajnima – šarene, spiralne, magične, slova, brojke...  Stoga, odaberite i ukrasite slavljeničku tortu i uživajte u slavlju. I nemojte zaboraviti – poželjeti!

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Zopim Live Chat

Sendgrid

Google analytics

Google Tag Manager