Zatvori
0 kom
Košarica je prazna
0
Savjeti za roditelje

Što djeca pamte o roditeljima kad odrastu

Objavljeno: 14.04.2020.

Djeca svoje roditelje doživljavaju kao vodiče jer se nalaze u nepoznatom svijetu, a događaje i osjećaje iz djetinjstva zauvijek nose u sebi. Zato im djetinjstvo učinite lijepim dobom kojeg će se rado sjećati. Kolekcionirajte obiteljske trenutke, jer su dragocjeniji nego stvari.

 

Često se prisjećamo svog djetinjstva, opisujemo što su naši roditelji radili i kakvi su bili. Svi imamo trenutke i događaje koje ćemo zauvijek pamtiti bez obzira koliko smo godina imali, a poneki su i odredili naše daljnje ponašanje u životu. Roditeljska reakcija na životne situacije kao što su polazak u školu, školski dani, smrt bliskih osoba, preseljenje u drugi grad, način na koji su se roditelji pozdravljali kada su došli kući s posla ili priča roditelja o učiteljima, susjedima, o rodbini ... djeca sve to pamte.

Budući da neke stvari i emocije djeca zauvijek nose sa sobom, bilo bi dobro razmisliti kako odgajate svoje mališane i što im ostavljajte u nasljeđe.

Iskustva koja ste doživjeli zajedno

Možda se neće sjećati svake igračke koju ste im kupili za njihov rođendan ili koliko ste im puta kupili sladoled, ali bez obzira na razlog neka stvari ostaju s osobom cijeli život. Iskustva, više nego stvari, spajaju obitelji, tako će djeca pamtiti kada ste im organizirali proslavu rođendana kod kuće. Vašem mališanu darovat ćete svoje vrijeme, trud i pažnju, darovat ćete mu sebe. Te trenutke zauvijek će nositi sa sobom. Kada su s vama bila na sladoledu, sjećat će se vašeg društva, a ne sladoleda. 

Vrijeme kada ste odložili uređaje zbog njih

Prečesto posebne trenutke gledamo kroz našu kameru na mobitelu i propuštamo male stvari koje nam djecu pokušavaju pokazati jer nismo dovoljno prisutni. Kada ste potpuno posvećeni djetetu i odložite laptop ili mobitel, djeca u tim trenucima osjećaju da ste potpuno njihovi i da su voljeni. Oni znaju da ih volite cijeli vrijeme, ali u tim posebnim trenucima kada ste zajedno oni će primijetiti da se brinete, pogotovo kad pretsnete gledati u mobitel.

Pozitivne riječi upućene njima

U svijetu gdje se riječ ljubav počela koristiti za sve, reći "volim te", nije nužno početak i kraj svega. Postoji i toliko drugih stvari koje možete reći, a koje će pozitivno utjecati na dijete: "Ponosim se s tobom", "Ti činiš dobra djela i "Dobar si prijatelj"  - sve te rečenice utjecat će na dječje samopouzdanje i identitet od ranog doba, tako da u komunikaciji s njima budite pozitivni radije nego kritični, a oni će se toga sjećati.

Kako ste se nosili s teškim situacijama

Djeca vas doživljavaju kao vodiča jer se nalaze u svijetu u kojem nisu sigurni, svijet koji ih čini osjetljivima. Kada dođu teška vremena – poput katastrofa, smrti bliskih osoba, nezaposlenosti ili bolesti u obitelji - oni će pamtiti način na koji ste razgovarali s njima, kako ste učinili da se osjećaju sigurno i zaštitili ih svojom podrškom. A najviše po tome kako ste vi reagirali.

Vrijeme kad niste bili s njima

Svako odvajanje može biti i pozitivno. Iako će se sjećati vremena kada niste bili s njima, a oni su vas trebali, to je sve dio života jer ne možete uvijek biti s njima. Također sjećat će se vremena kada su prvi put prespavali kod nekoga i nisu vas nazvali usred noći, i kada su prvi put napravili nešto veliko u školi i jedva čekali da dođu kući kako bi vam sve ispričali. Toga će se sjećati i kada postanu odrasli ljudi.

Kako ste se vi kao roditelji ponašali prema drugim ljudima, ali i jedno prema drugom

Djeca uče od vas svaki dan, i kada pričate nekome iza njegovih leđa ili se loše ponašate prema nekome, sve će pokupiti od vas jer će misliti da je to u redu jer se mama i tata tako ponašaju. Kada ste kod kuće s djecom, a vi i vaš partner razgovarate o problemima, vaša djeca vas slušaju i uče iako se vama možda čini da se negdje samo igraju.

Kako ste se ponašali pod stresom i pritiskom

Život ne može biti bezbrižan i lagan, i vaša djeca će učiti kako se ponašati kad je raspored prenatrpan, kada niste završili projekt za školu, a večera nije gotova, a vi izgledate kao da ćete poludjeti. Ako pucate pod stresom, i vaša djeca će se učiti takvom ponašanju. Ako želite odgajati djecu koja će jednog dana znati nositi sa stresnim situacijama prvo razmislite kakav im primjer pružate. Budite primjer koji želite vidjeti u svojoj djeci. Smijte se i zabavljajte i kad je teško. Jer djeca vas uvijek gledaju.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Zopim Live Chat

Sendgrid

Google analytics

Google Tag Manager